ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρίτη αξιολόγηση: Η συμφωνία έκλεισε, η Βουλή ψηφίζει

09:47 - 04 Δεκ 2017 | Πολιτική
Τρίτη αξιολόγηση: Η συμφωνία έκλεισε, η Βουλή ψηφίζει
Μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, της πιο σύντομης στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σειρά έχει η νομοθέτηση των μέτρων με έναν μπαράζ νομοσχεδίων.

Η επίτευξη της συμφωνίας -με τη ρήτρα της τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά- ανακοινώθηκε χθες από τους θεσμούς: «Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχετικά με τη δέσμη μέτρων πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα ΕΜΣ. Αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, κάποια από τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ένα δεύτερο πολυνομοσχέδιο θα ψηφισθεί μετά τις γιορτές, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί όλα έως τις 22 Ιανουαρίου, ημερομηνία του επόμενου Eurogroup, για να κλείσει και επίσημα η τρίτη αξιολόγηση.

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, η συμφωνία, και οι εφαρμοστικοί νόμοι, θα περιλαμβάνουν δύσκολα σημεία, όπως η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, οι μειώσεις των οικογενειακών επιδομάτων, η διευκόλυνση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αυστηροποίηση υπαγωγής στο «Νόμο Κατσέλη» και η αλλαγή του πλαισίου για τις απεργίες.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συντεταγμένη στις ψηφοφορίες, με το αφήγημα ότι πρόκειται για τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους και ότι αυτή η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια.

Οσον αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 04 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.