ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλειστηριασμοί: «Μασάζ» και εντάσεις στη Βουλή για την τροπολογία

20:24 - 21 Δεκ 2017 | Πολιτική
Πλειστηριασμοί: «Μασάζ» και εντάσεις στη Βουλή για την τροπολογία
Σε αναβρασμό βρίσκεται η βουλή, όπου σε κλίμα έντασης συνεχίζεται η σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στο επίμαχο θέμα της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς. Σε εξέλιξη είναι το «μασάζ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο σε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις αναζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προκειμένου να ψηφιστεί η τροπολογία. Με νέα παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι εξετάζεται η παράγραφος της ρύθμισης που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όχι μόνο όσων ασκούν βία αλλά και όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διεξάγουν πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, οι ενστάσεις που εκφράζονται από την πλειοψηφία των βουλευτών αφορούν κυρίως το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας που αναφέρεται σε διώξεις όσων παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών είτε αυτοί γίνονται σε ειρηνοδικεία είτε στα γραφεία συμβολαιογράφων (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

Οι παρασκηνιακές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν δραματική τροπή το απόγευμα, όταν κορυφαίοι υπουργοί, υπό τον φόβο των διαφοροποιήσεων, προέβησαν σε έκτακτη ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με το νομοθέτημα για την δίωξη όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει μικρές φραστικές αλλαγές στην αμφιλεγόμενη τροπολογία για τους πλειστηριασμούςακινήτων, ώστε να αποτραπούν οι διαφοροποιήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πήγαν στη Βουλή, όπου ενημέρωσαν εκτάκτως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να τους πείσουν να ψηφίσουν την ρύθμιση. Τουλάχιστον δέκα βουλευτές έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους και φέρονται να σκέφτονται την καταψήφιση της διάταξης. Μάλιστα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε δημοσίως από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».

Ο δε Νίκος Φίλης ζήτησε να υπάρξει και πρόβλεψη μέσα στη συγκεκριμένη τροπολογία που να προστατεύει τη λαϊκή κατοικία. Πολλοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν σε υψηλούς τόνους και με φωνές ότι κακώς έφερε η κυβέρνηση τελευταία στιγμή την τροπολογία και χωρίς να υπάρξει νωρίτερα ενημέρωση και συζήτηση.

Τσακαλώτος προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν καταλαβαίνετε;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις στους βουλευτές και έφτασε μέχρι του σημείου της «έκρηξης», ακούγοντας τις ενστάσεις των βουλευτών και το αίτημά τους ότι πρέπει να προστατευτεί πιο ρητά η λαϊκή κατοικία. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε διάφορα στοιχεία για το θέμα και κάποια στιγμή απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς τους «γιατί δεν καταλαβαίνετε;».

Μάλιστα σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε σαφώς τους βουλευτές ότι εάν δεν περάσει η διάταξη, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τα stress test των τραπεζών, οι οποίες θα αναγκαστούν να πάνε σε ανακεφαλαιοποίηση για να μην καταρρεύσουν.

Ασκώντας έντονη πίεση στους βουλευτές να υποχωρήσουν και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποσύρει τη διάταξη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διακυβεύεται το πρόγραμμα και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ουσιαστικά, τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Κοντονής περιέγραψαν μία κατάσταση κατά την οποία θα κινδυνεύσει συνολικά η κυβερνητική προσπάθεια, εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Έγκυρες πηγές διαψεύδουν ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης, με τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα να μην επιβεβαιώνονται απολύτως.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το «παρών» έδωσαν οι Ε. Τσακαλώτος, Στ. Κοντονής, Ν. Τόσκας, Π. Σκουρλέτης και Κατ. Παπανάτσιου ενώ από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν περισσότεροι από 20 βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αποχώρησε από την κλειστή συνεδρίαση εκνευρισμένος ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα δημοσιογράφων για το αν θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση σε περίπτωση που καταψηφιστεί η τροπολογία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός των Οικονομικών αντέκρουσε τα αιτήματα για απόσυρση της ρύθμισης λέγοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο εν όψει των stress test των τραπεζών για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και με τα stress tests και δεν μπορούμε να κάνουμε όλους τους ελιγμούς που θα θέλαμε και στους χρόνους που θα θέλαμε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές μεταξύ άλλων εξέφρασαν φόβους πως θα γίνει ουσιαστικά "χάπενιγκ" με τις συλλήψεις μπροστά στις κάμερες και ότι θα "αναστήσουν" από το πουθενά, πολιτικά, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπουλου.

Τι ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης με τα αιτήματά τους να βασίζονται σε δύο βασικούς άξονες:

-         Προβληματισμός καθώς εκτιμούν ότι το κλίμα που δημιουργείται από την επίμαχη τροπολογία ενισχύει τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα αντί να επιλύεται

-         Εκ του περισσού η ρύθμιση που προσθέτει πολιτικό κόστος καθώς ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την προστασία όσων διεξάγουν πλειστηριασμούς ακόμα και σε συμβολαιογραφικά γραφεία

Παράλληλα ζήτησαν από τους υπουργούς να εισάγουν ρύθμιση που να ξεκαθαρίζει ότι προστατεύεται η πρώτη λαϊκή κατοικία.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:50 - 21 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.