ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 19 Ιανουαρίου ο νέος γύρος συνομιλιών για το Σκοπιανό

21:45 - 03 Ιαν 2018 | Πολιτική
Στις 19 Ιανουαρίου ο νέος γύρος συνομιλιών για το Σκοπιανό
Ξεκινά σε διπλωματικό επίπεδο ο δεύτερος γύρος επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως αναφέρεί πλήθος ΜΜΕ στη γείτονα χώρα.

Για την ακρίβεια, ο τηλεοπτικός σταθμός “Kanal 5” επικαλούμενος πηγές του, μετέδωσε ότι περίπου σε 15 ημέρες από σήμερα θα γίνει συνάντηση στη Νέα Υόρκη του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου, ενώ τσα σκοπιανά ΜΜΕ σημειώνουν μάλιστα ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς να ωστόσο να αναφέρεται σε λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι ο γγ του ΟΗΕ μετά την πρόσφατη συνάντησή του στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών μίλησε για βελτιωμένο κλίμα, ενώ είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για λύση εντός του 2018.

«Τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», είχε πει τότε μεταξύ άλλων ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε μάλιστα τονίσει ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ είχε υπογραμμίσει το «θετικό» και «εποικοδομητικό» κλίμα των συνομιλιών, το οποίο όπως είπε δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων. «Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε, «έγινε καλός διάλογος», σημειώνοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας.

Η επίσκεψη Στόλενμπεργκ
Την ίδια ώρα με βάση δημοσίευμα του σκοπιανού τύπου δυο ημέρες νωρίτερα από την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μεταβαίνει στα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλενμπεργκ.

Σύμφωνα με την «Nezavisen Vesnik», o ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί στα Σκόπια στις 17 και 18 Ιανουαρίου, όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση. Με βάση το δημοσίευμα στο τραπέζι θα καθήσουν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργό άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ο υπουργόε Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI Άλι Αχμέτι.

Τζανακόπουλος: Λύση μέσα στο 2018
Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόποουλος, μιλώντας στο Euronews.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και 25 περίπου Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο κ. Τζανακοπουλος και σημείωσε: «Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα τόνισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας. Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος».

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.