ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεννηματά στο Reporter: Αναγκαία η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

08:38 - 04 Ιαν 2018 | Πολιτική
Γεννηματά στο Reporter: Αναγκαία η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο περιοδικό Reporter και τον Άγγελο Κωβαίο:

1. Κυρία Πρόεδρε, μετά την ανάδειξή σας στην ηγεσία του Νέου Φορέα, υπάρχει μεν μία γενική ευφορία, ακούγονται δε και φωνές εσωτερικής κριτικής. Για παράδειγμα: ότι δεν υπάρχει ιδεολογικό στίγμα παρά μόνον μία μηχανιστική διαδικασία με την ελπίδα επιστροφής στην εξουσία, ή ότι απλώς εξελέγη αρχηγός ενός κόμματος που δεν υπάρχει ακόμη, η αρχηγός ενός κόμματος που δεν θέλει να υπερασπιστεί το παρελθόν του.

 

Καλά θα κάνουν να συνειδητοποιήσουν και οι καλοθελητές ότι ο νέος φορέας είναι μια πολιτική πραγματικότητα με συνιδρυτές 212000 πολίτες. Με εκλεγμένη ηγεσία , μέσω μιας πρωτοφανούς δημοκρατικής διαδικασίας. Με σαφές στίγμα την Κεντροαριστερά. Στο ¨Κίνημα Αλλαγής» συναντώνται δημιουργικά τα ρεύματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.  Ο οδικός χάρτης που έχουμε συναποφασίσει οδηγεί στο ιδρυτικό μας Συνέδριο την άνοιξη.  Για την πλήρη συγκρότηση του νέου φορέα. Στο μεσοδιάστημα δεν πορευόμαστε στο κενό. τα κόμματα μας έχουν ήδη συγκλίνουσες προγραμματικές επεξεργασίες και προτάσεις που με αυτές προχωράμε και ασκούμε πολιτική, κοινοβουλευτική δράση και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Με συντονισμό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Ο νέος φορέας υπάρχει, είναι σε πλήρη δράση και αξιόμαχος για νικηφόρα εκλογική πορεία. Αυτό άλλωστε ανησυχεί  τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη ΝΔ.

 

2. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του προσδιορισμού μίας σαφούς πολιτικής πρότασης; Το ζητούμενο της επόμενης ημέρας της κρίσης, αν υποθέσουμε ότι αυτή ξεπερνιέται, τίθεται και από στελέχη του χώρου σας. 

 

Εμείς έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας πρόταση. Έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που διαρκώς επικαιροποιούμε και θα οριστικοποιήσουμε στο συνέδριο. Το Κίνημα Αλλαγής κοιτάζει μπροστά. Στον ανοιχτό ορίζοντα ενός πραγματικά ελπιδοφόρου μέλλοντος για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Είμαστε αποφασισμένοι να  κάνουμε πράξη την προοδευτική Αλλαγή που έχει ανάγκη ξανά σήμερα ο τόπος. Η ολική επαναφορά της ενιαίας Κεντροαριστεράς δεν αφορά  μόνο στα εκλογικά ποσοστά αλλά κυρίως στην επικράτηση των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα που θα διασφαλίζει δουλειές με αξιοπρέπεια για τους ανθρώπους, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

 

3. Για την επομένη των εκλογών: αν καταθέσετε ένα πολιτικό σχέδιο, με όρους και προϋποθέσεις προς τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, θα συμμετάσχετε σε μία κυβέρνηση με όποιους και όσους το αποδεχθούν, ώστε να διασφαλίσετε την υλοποίησή του;

 

Το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα θα το αποφασίσει πρώτα ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του. Εμείς δεν προαποφασίζουμε ερήμην του.

Με τη μεγάλη παράταξη της ενιαίας Κεντροαριστεράς  δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις νικηφόρας πορείας. Μένουμε σταθεροί στην επιλογή μας για τον αυτόνομο ρόλο, τον διακριτό λόγο, και τα ανοιχτά μέτωπα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

 

Στόχος μας η ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «κλείσιμο του δρόμου» στη συντηρητική παλινόρθωση με τη ΝΔ. Με την ήττα των συντηρητικών πολιτικών της λιτότητας, την προώθηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην χώρα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και με γενναίες πολιτικές δίκαιης διανομής να εξασφαλιστεί η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική Δικαιοσύνη. Με την αναμέτρηση σε ότι καθηλώνει την χώρα στο χθες, με πολιτικές ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο για τη χώρα που θα επιλέξουμε εμείς και όχι οι εταίροι και δανειστές μας, για να ξαναγίνει η Ελλάδα περήφανη και ισχυρή. Το ερώτημα για τις συνεργασίες αντιστρέφεται προς τη ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που καλούνται να απαντήσουν αν είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής πρότασης.

 

4. Ακόμη και αν δεν συμμετάσχετε σε μία κυβέρνηση μετεκλογικά, δεσμεύεστε για την διασφάλιση προεδρικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή;

 

Σταθερή η θέση μας για τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Η αναζήτηση συναινετικής πρότασης για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί σταθερή επιλογή μας, αυτό άλλωστε προβλέπεται και από το πνεύμα του συντάγματος στην κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής Προέδρου. Η εργαλειοποίηση της κορυφαίας  αυτής στιγμής για το δημοκρατικό μας πολίτευμα συνιστά παρέκκλιση των επιταγών του συντάγματος και μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Οι τελικές επιλογές μας βέβαια σχετίζονται και θα εξαρτηθούν από τα προτεινόμενα πρόσωπα.

 

5. Προσφάτως πάντως φάνηκε ότι έχετε ένα ξεκάθαρο, ανοιχτό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Θα διατηρηθεί αυτή η διαχωριστική γραμμή, ή συναρτάτε την στάση σας και από άλλες παραμέτρους; Τι θα κάνατε π.χ. αν ο κ. Τσίπρας επιχειρούσε κάποια στιγμή έναν αναγκαστικό ελιγμό και αποκήρυσσε τον Π. Καμμένο;

 

Δεν υπάρχει για εμάς κανένα τέτοιο δίλλημα. Εμείς κυβερνητικό δεκανίκι δεν θα γίνουμε ούτε τον κ. Τσίπρα, ούτε για τον κ. Μητσοτάκη.  Οι κκ Τσίπρας και Καμένος μαζί ξεκίνησαν, μαζί προχωρούν και αγκαλιασμένοι θα πέσουν στο γκρεμό. Η εκλογική ήττα ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να ξεφύγει η Ελλάδα σήμερα από το σπιράλ της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης,  μέσα στο οποίο οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα την έχουν εγκλωβίσει τα τελευταία τρία χρόνια. Η συμμαχία τους και η συγκυβέρνηση τους με το ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα του κ. Καμμένου είναι συνειδητή επιλογή, και η κάλυψη που του παρέχουν στα έργα και τις ημέρες του είναι προκλητική. Ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός τους αποδεικνύεται ταυτόσημος με αυτόν των ΑΝΕΛ, άλλωστε «αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε».

 

6. Ποια είναι η θέση του νέου κόμματος για τα καυτά ζητήματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (ο νόμος ΠΑΣΟΚ παύει να ισχύει από 1 Ιανουρίου 2018), της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, ή της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου;

 

Έχουμε καταθέσει, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, πρόταση νόμου για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για την κυβερνητική πλειοψηφία και την ΝΔ να υπερψηφίσουν την πρότασή μας. Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αναγκαία ώστε να γίνει δυνατόν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία. Η επίλυση όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους που  δεν διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή. Οι επιλογές μέχρι σήμερα του κ. Τσίπρα και σε αυτό το θέμα ήταν αρνητικές. Ολιγωρία, καθυστέρηση, και θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης που οδήγησε στην έναρξη των πλειστηριασμών, ως απαίτηση των «θεσμών».

 

Για το θέμα της ΔΕΗ θέλω να πω ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του κατάντησαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση, τον ενεργειακό γίγαντα της χώρας, σε  έναν ενεργειακό νάνο και τώρα  την ξεπουλούν κομμάτι-κομμάτι. σε εξευτελιστικές τιμές. Το καλοκαίρι του 2014 χαρακτήριζαν τη «Μικρή ΔΕΗ» που εμείς νομοθετήσαμε, ως «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτρέψουμε». Μια επιλογή που έφερνε 2 δις στην ΔΕΗ και με πρόσθετες επενδύσεις άλλων 1,5 δισ. ευρώ - σύνολο δηλαδή 3,5 δις - με ταυτόχρονη εκχώρηση του 30% δανείων και υποχρεώσεων. Και με πλήρως διασφαλισμένες τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Απασχόληση των Εργαζομένων.

 

Τώρα η σημερινή κυβέρνηση πουλά το 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, χωρίς καμία ελάφρυνση από τις αντίστοιχες δανειακές υποχρεώσεις και μάλιστα με τη δέσμευση ότι το «μη αναγκαίο προσωπικό», που δεν θα θέλουν οι ιδιώτες στις μονάδες που θα πουληθούν, να το μισθοδοτεί η ΔΕΗ.

Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αποσπασματικές , τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις εναντίον των συνδικάτων χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κανένας διάλογος με τους εργατικούς και εργοδοτικούς φορείς.

Εξάλλου  από κανένα εργοδοτικό φορέα δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο.  Το ζητούμενο σήμερα είναι ο κοινωνικός διάλογος, η κοινωνική ειρήνη και η συνεννόηση όλων των κοινωνικών εταίρων , όροι απαραίτητοι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε.

Εμείς θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο διάλογο για εκσυγχρονισμό στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία των συνδικάτων, με την συμμετοχή τους αλλά και την συμβολή και των άλλων κοινωνικών εταίρων.

Χωρίς μεμονωμένες αυταρχικές παρεμβάσεις που τελικά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και μόνο εξυπηρετούν ιδεοληπτικές λογικές.

 

7. «Κίνημα Αλλαγής» είναι το οριστικό όνομα του νέου φορέα, ή μπορεί να καταλήξετε σε κάτι άλλο; Αντιδράσεις υπάρχουν αρκετές πάντως…

 

Το «Κίνημα Αλλαγής» είναι σήμερα το όνομα του νέου πολιτικού μας φορέα, προτεινόμενο και στο ιδρυτικό Συνέδριο, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση. Το όνομα εκφράζει τη λαϊκή δυναμική και την επιτακτική ανάγκη αλλαγών.

 

8. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, οι πρώτες σας εκλογικές δοκιμασίες θα είναι οι αυτοδιοικητικές κάλπες και οι ευρωεκλογές. Για την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους μεγάλους Δήμους, τι σχέδια έχετε; Θα προτείνατε φερ’ επείν κάποιο υπερκομματικό στέλεχος για την Αθήνα ή, θα στηρίζατε μία νέα υποψηφιότητα Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη;

 

Είναι πολύ νωρίς ακόμη γι΄ αυτές τις συζητήσεις. Αυτό που θέλω να πω μόνο αυτή τη στιγμή είναι πως όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν δημοκρατικά από τα θεσμικά όργανα και τα μέλη  του «Κινήματος Αλλαγής» στον κατάλληλο χρόνο. Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, εμείς δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Η φθορά της Κυβέρνησης συνεχίζεται και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:56 - 04 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.