ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Ο «ριζοσπάστης» Τσίπρας και η παράδοση στους δανειστές

18:09 - 04 Ιαν 2018 | Πολιτική
FT: Ο «ριζοσπάστης» Τσίπρας και η παράδοση στους δανειστές
Η αίσθηση εφησυχασμού μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου καθώς και το ενδεχόμενο επιστροφής των «παλιών συνηθειών» που θα ανατρέψουν τα επιτεύγματα της τελευταίας οκταετίας αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο η Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Tony Barber των Financial Times.

Ο κορυφαίος αρθρογράφος των FT για ευρωπαϊκά ζητήματα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και οι προκάτοχοί της δεν έχουν κατορθώσει να απομακρύνουν την Ελλάδα από την πελατειακή νοοτροπία που κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα και στην ευρύτερη κοινωνία από το 1821, και συνεπώς οι κίνδυνοι παραμένουν.

 

To δημοσίευμα των Financial Times

 

Όπως σημειώνει, ο βασικός στόχος της Ελλάδας για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι εκσυγχρονισμός του κράτους και η καταπολέμηση της πελατειακής λογικής, καθώς και η δημιουργία μιας πιο καλής εικόνες για τους επίδοξους επενδυτές.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του η «δημοσιονομική απειθαρχία» -όπως την χαρακτηρίζει- αποτελεί μονάχα έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην ελληνική κρίση. Και μάλιστα όχι τον σημαντικότερο. «Η πρωτεύουσα ανάγκη είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η καταπολέμηση νοοτροπιών πελατειακού κράτους που κυριάρχησαν στην πολιτική τάξη και την κοινωνία από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία του 1821» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Barber.

Στο δημοσίευμα γίνεται μάλιστα εκτενής αναφορά και στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα από τον ριζοσπαστισμό του πρώτου εξαμήνου στην «παράδοση» στους δανειστές. «Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως πιο ριζοσπαστικός αριστερός πρωθυπουργός μετά το 1945. Πολέμιος των δανειστών [...], με την στάση του παρά λίγο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Στο και πέντε ωστόσο άλλαξε πορεία και άρχισε να ακολουθεί τα προστάγματα των δανειστών. Η παράδοσή του κράτησε την Ελλάδα εντός του ευρώ». Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο των Financial Times.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το 2017 η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές βελτιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν θα μπορούσε να τον είχε προβλέψει.

Τέλος, ο Barber αναφέρεται και στον ευνοϊκό ρόλο που διαδραματίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ένας από τους λίγους πυλώνες γεωπολιτικής σταθερότητας που έχουν απομείνει στην περιοχή. Όπως σημειώνει τα Βαλκάνια παραμένουν εύθραυστα, η Τουρκία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια αυταρχική διακυβέρνηση ενώ η Συρία φλέγεται. «Η Ελλάδα μοιάζει σαν ένας πυλώνας αξιοπιστίας στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.