ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολυνομοσχέδιο: Σε θέση μάχης τα κόμματα για απεργίες, επιδόματα, πλειστηριασμούς

22:04 - 09 Ιαν 2018 | Πολιτική
Συνολικά 400 άρθρα σε 600 και πλέον σελίδες περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο "μαμούθ" που κατέθεσε το απόγευμα της Τρίτης η κυβέρνηση στη Βουλή. Τα επιτελεία των κομμάτων επεξεργάζονται ήδη το τεράστιο σε όγκο πολυνομοσχέδιο και προετοιμάζονται για τη "μάχη" στη Βουλή που ξεκινά από το μεσημέρι της Τετάρτης. Σημεία αιχμής τα απεργιακά, τα επιδόματα, αλλά φυσικά και οι πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι προωθούμενες διατάξεις θα εισαχθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για συζήτηση την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι και την Πέμπτη, ενώ στην Ολομέλεια θα συζητηθεί την Παρασκευή και τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την έγκρισή του ή όχι.

Μέχρι τότε αναμένεται να μεσολαβήσει μεγάλη μάχη, η οποία θα ξεκινήσει από τις επιτροπές και θα φτάσει ασφαλώς στην Ολομέλεια, σε επίπεδο αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας.

Με βάση την πρώτη ανάγνωση, αλλά και τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει περισσότερο η κυβερνητική πλευρά, φαίνεται πως τα ζητήματα που "καίνε" περισσότερο είναι:

-οι πλειστηριασμοί, που γίνονται πλέον μόνο ηλεκτρονικοί, αλλά επεκτείνονται και στις οφειλές προς το Δημόσιο

-τα απεργιακά, που η κυβέρνηση θα δεχθεί και επιθέσεις εξ αριστερών, καθώς γίνονται αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για προκήρυξη απεργίας

-τα επιδόματα, όπου υπάρχουν σοβαρές ανατροπές στα επιδόματα τριτέκτων και πολυτέκτων

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη το... μασάζ προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει λόγο για το δικαιότερο έως τώρα νομοσχέδιο, όπου "τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά".

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί που εμπλέκονται περισσότερο στο πολυνομοσχέδιο (Αχτσιόγλου, Παπαδημητρίου, Σταθάκης κλπ) είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις επιλογές τους και να στηρίξουν τις διατάξεις που φέρνουν προς ψήφιση, υποστηρίζοντας πως αυτή τη φορά δεν είναι όλες προϊόν συμβιβασμού, αλλά πως είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει πως με το πολυνομοσχέδιο κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και δίνεται η δυνατότητα στη χώρα να προχωρήσει πια ανεμπόδιστα στο δρόμο για το τέλος του προγράμματος και την έξοδο στις αγορές, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

Βολές απ` όλες τις πτέρυγες

Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια θα βρουν τα πυρά της αντιπολίτευσης, που ήδη έχει... οπλίσει και είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ.

Και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για σφυροκόπημα, καθώς εκτός από τις αναμενόμενες βολές εκ δεξιών, περιμένει σοβαρές επιθέσεις και εξ αριστερών. Το ΠΑΜΕ άλλωστε ξεκίνησε ήδη τις δράσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα απεργιακά και αναμένεται να ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί βέβαια με τη ΝΔ, η οποία θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το πολυνομοσχέδιο κρύβει μέτρα και να διαψεύσει τον Πρωθυπουργό που δηλώνει ότι κλείνει αναίμακτα την τρίτη αξιολόγηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του μελετά ήδη το πολυνομοσχέδιο και προετοιμάζονται για τη μονομαχία που θα κορυφωθεί την Δευτέρα στην Ολομέλεια. Με τον Αλέξη Τσίπρα απέναντί του ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού και να πληγώσει την εικόνα του, παρουσιάζοντας ως αντιλαϊκές στην πλειοψηφία τους τις διατάξεις που θα ψηφιστούν.

*Η Αιτιολογική έκθεση και το κείμενο του Πολυνομοσχεδίου στο «Συνοδευτικό Υλικό»

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:32 - 10 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.