ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα

16:05 - 16 Ιαν 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα
Η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνων σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή συμφώνησαν οι ηγέτες των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και βασιλιάς Αμπντάλα, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Ιδιαίτερες αναφορές από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Κυπριακό.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η τριμερής επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας, και θέτει τα θεμέλια μιας περιφερειακής συνεργασίας που φιλοδοξούμε να φέρει απτά αποτελέσματα πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας», ανέφερε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Για το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Ακόμη, σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» σημείωσε για το θέμα ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος-μέλος της της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.