ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

20:37 - 17 Ιαν 2018 | Πολιτική
Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση που ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδας ανάμεσα στον Μάθιου Νίμιτς και τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.

 Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε μη ρεαλιστική μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Όπως είπε, κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων οι οποίες, σημείωσε χαρακτηριστικά, πως δεν είναι καινούργιες. Επίσης επέμεινε στην άποψη που διατύπωσε και χθες μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι μια λύση δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη χρήση του «όρου Μακεδονία».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο χώρες, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση» σημείωσε.

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, οι δύο διαπραγματευτές θα μεταφέρουν ουσιαστικά στους πολιτικούς τους προϊσταμένους σε Αθήνα και Σκόπια τις θέσεις του ειδικού απεσταλμένου. Εν συνεχεία θα υπάρξει και άλλο "ραντεβού"  Νίμιτς με Βασιλάκη και Ναουμόφσκι που θα πραγματοποιηθεί είτε στην Ελβετία είτε στις Βρυξέλλες. Ανοιχτό παραμένει το εάν θα υπάρξει συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός στις 24 ή στις 25 Ιανουαρίου. Εάν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, θα φανεί αν τελικώς υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μετά τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.