ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την αλόγιστη αισιοδοξία, ορατή η εμπλοκή στο Σκοπιανό

08:30 - 22 Ιαν 2018 | Πολιτική
Μετά την αλόγιστη αισιοδοξία, ορατή η εμπλοκή στο Σκοπιανό
Του Αγγελου Κωβαίου Στον δρόμο της μη επίλυσης βρίσκεται πλέον το Σκοπιανό ζήτημα, έπειτα από αλλεπάλληλα περιστατικά του Σαββατοκύριακου.

 

 

Η μαζική προσέλευση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έδειξε - αν μη τι άλλο - ότι  μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης δεν θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για μία επίλυση του προβλήματος. Και πάντως όχι με τους επιπόλαιους χειρισμούς που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ή με τους όρους που διαφαίνονται έπειτα από τις παρεμβάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. 

 

Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, μετά και τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, όπου αναγνώρισε «μακεδονική» εθνική ταυτότητα στους πολίτες του γειτονικού κράτους. 

 

Αυτό συνέβη ενώ ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής, λίγες ημέρες πριν την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, έκανε ένα ακόμη βήμα υποχώρησης από την εθνική θέση, μιλώντας για λύση με σύνθετη ονομασία και «γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό». 

 

Επειτα και από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και εν όψει ενός επόμενου στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, τα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό σκηνικό καθιστούν μία επίλυση του ζητήματος εξαιρετικά δυσχερή. 

 

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι αντικείμενο αποδοκιμασίας έγιναν κατά βάση οι κυβερνητικοί χειρισμοί. 

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανο να υποχωρήσουν από την διακηρυγμένη θέση τους, ενώ ερωτήματα εγείρονται πλέον για το κατά πόσον ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση να πείσει οποιονδήποτε.

 

Ήδη λίγες ώρες έπειτα από την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ όλων των ολιτικών δυνάμεων, ενώ η κυβέρνηση απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με διφορούμενο τρόπο ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. 

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα». 

 

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν μεν σκληρή, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βαρύνει στις τελικές της αποφάσεις η αντίδραση των πολιτών: «Ο κύριος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός. Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα», αναφέρεται στην απάντηση της κυβέρνησης.

 

Σε ρόλο ενδιάμεσου, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε: «Κυβέρνηση και ΝΔ υπονομεύουν την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης»…

Τελευταία τροποποίηση στις 22:35 - 21 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.