ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: Μνημονιακή υποχρέωση η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων

13:32 - 11 Φεβ 2018 | Πολιτική
Μοσκοβισί: Μνημονιακή υποχρέωση η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων
Τρείς μήνες χρειάσθηκε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για ν’ απαντήσει σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή, σχετική με την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα κι’ άλλους τρείς μήνες, για να …δημοσιοποιήσει την απάντηση του, στην οποία αποκαλύπτει πως, η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της παρούσης κυβέρνησης.

Απαντώντας τον …Οκτώβριο, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Επιτήδειου, που υποβλήθηκε τον …Αύγουστο, ο Επίτροπος Μοσκοβισί «διευκρινίζει» ότι «το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης (ΣΜΣ) του Ιουλίου 2017, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα»!

Ομολογεί, όμως, και τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της μάστιγας του λαθρεμπορίου καυσίμων, που κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σε απώλειες δημοσίων εσόδων.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος αναφέρει, επί λέξει, ότι: «Όπως για όλα τα μέτρα του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, η υλοποίησή τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση και αξιολογεί τη συμμόρφωση προς τις προϋποθέσεις του προγράμματος που καθορίζονται στο μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ)/συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης (ΣΜΣ).

Έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τη θέσπιση νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων, τον Δεκέμβριο του 2015 εκδόθηκε υπουργική απόφαση σχετικά με τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της δεξαμενής καυσίμου και οι προδιαγραφές εγκρίθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση του Απριλίου 2016. Τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε νομοθετική πράξη που προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης (ΣΜΣ) του Ιουλίου 2017, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων.»

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.