ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ίμια:Αμήχανη και αιφνιδιασμένη η προσέγγιση της Αθήνας στην τουρκική επιθετικότητα

09:44 - 14 Φεβ 2018 | Πολιτική
Ίμια:Αμήχανη και αιφνιδιασμένη η προσέγγιση της Αθήνας στην τουρκική επιθετικότητα
Αμήχανες φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά την αιφνίδια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, με την Άγκυρα να προκαλεί μετά το χθεσινό επεισόδιο όπου τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να βουλιάξει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα Ίμια.

Τα επόμενα βήματα δεν είναι εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια πιο ήπια στάση απέναντι στο ζήτημα και την εκρηκτική στάση που διατηρεί η Τουρκία.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα 'Ιμια μας ανήκουν

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενο στο περιστατικό στα Ίμια, καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις επικίνδυνες ενέργειες στο Αιγαίο ενώ αποκαλεί τις βραχονησίδες τουρκικές.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει χάσει τον κοινό νου

Αιχμηρός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απέναντι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο νωρίτερα ανέφερε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου» τόνισε ο κ. Γεννηματάς. «Η γειτονική χώρα «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», συμπλήρωσε.

Μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ: Να σταματήσουν οι προκλήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Επίσης συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τονίζει το Μαξίμου.

Ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία τηρούν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτείνει τη λήψη μέτρων από αμφότερες τις πλευρές για την αποκλιμάκωση της κατάστασης που επικρατεί μετά την τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του State Department, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν «εδώ και καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.