ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουρουμπλής: Οι κατηγορίες εναντίον μου καταντούν απλό ανέκδοτο

21:45 - 21 Φεβ 2018 | Πολιτική
«Αστείες» χαρακτηρίζει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφορικά με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και την αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε δισέλιδη ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρει πως «δεν απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος προκειμένου να αποδομήσω τις δύο αστείες αναφορές που με αφορούν», ενώ επισυνάπτει απόσπασμα του ΦΕΚ, σχέδιο απόφασης τιμολόγησης φαρμάκων με ημερομηνία 07/08/2015, σχετική υπουργική απόφαση και σειρά άλλων εγγράφων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Κουρουμπλή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Δεν θα σας απασχολήσω πολύ καθώς δεν απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος προκειμένου να αποδομήσω τις δύο αστείες αναφορές που με αφορούν.

Εξηγούμαι ευθέως για το πρώτο θέμα τη δήθεν μη-ανατιμολόγησης φαρμάκων του 2015.

Υπενθυμίζω τα εξής:

Στις 28 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Υγείας. 28 Μαρτίου ανέλαβε τα καθήκοντά της η πρόεδρος του ΕΟΦ. Οι θεσμοί έθεσαν ως προαπαιτούμενο την αλλαγή των διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκων η οποία και συμπεριλήφθηκε στο Ν.4336/14.08.2015 (άρθρο 2 παρ. Στ').

Καταθέτω κύριε πρόεδρε στα πρακτικά της Βουλής τις σχετικές προαπαιτούμενες διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στο Μνημόνιο.

Μόλις 13 ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 27.08.2015 η υπουργική απόφαση της ανατιμολόγησης που υποτίθεται ότι δεν έκανα και φέρει την υπογραφή μου και ήταν αναρτητέα στο διαδίκτυο, εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.

Καταθέτω κύριε πρόεδρε στα πρακτικά της Βουλής το επίσημο πρωτοκολλημένο υπηρεσιακό διαβιβαστικό έγγραφο της υπουργικής μου απόφασης.

Δεδομένου ότι είχαν ήδη προκηρυχθεί εκλογές, στις 28.08.2017 ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Υγείας ο κος Δημόπουλος ως εκ τούτου τελικά η υπουργική μου απόφαση δεν δημοσιεύεται.

Η αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκων επίσημα προώθησε την 1.9.2015 τη δικλή μου υπουργική απόφαση στον υπηρεσιακό υπουργό προς νέα υπογραφή, δεδομένου ότι πιθανολογούσε πως η δημοσίευσή της δεν είχε ολοκληρωθεί. Οπερ και εγένετο.

Καταθέτω κύριε πρόεδρε στα πρακτικά της Βουλής την επίσημη αλληλογραφία της διεύθυνσης φαρμάκων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας για το θέμα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 επιστρέφεται στο υπουργείο Υγείας από το Εθνικό Τυπογραφείο η υπουργική μου απόφαση.

Καταθέτω κύριε πρόεδρε στα πρακτικά της Βουλής το επίσημο πρωτοκολλημένο έγγραφο του Εθνικού Τυπογραφείου προς το υπουργείο Υγείας που φέρει τον τίτλο «Επιστροφή Εγγράφου» και μνημονεύει ότι δεν ολοκληρώθηκε η δημοσίευση της υπουργικής μου απόφασης επειδή «ο υπογράφων έπαυσε να είναι αρμόδιος υπουργός πριν τη δημοσίευσή της».

Αυτούσιο το περιεχόμενο της δικής μου υπουργικής απόφασης της ανατιμολόγησης δημοσιεύτηκε τελικά στις 11.09.2015 και ανακοινώθηκε με επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου.

Καταθέτω κύριε πρόεδρε στα πρακτικά της Βουλής το σχετικό επίσημο δελτίο τύπου για τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που υποτίθεται ότι ουδέποτε δημοσιεύτηκε!

Αυτά σχετικά με την υπουργική απόφαση της ανατιμολόγησης που υποτίθεται ότι ουδέποτε ετοίμασα.

Σχετικά με τη δεύτερη εξίσου αστεία αναφορά που με αφορά ότι υποτίθεται πως προκάλεσα αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη μη έκδοση της υπουργικής απόφασης της ανατιμολόγησης- που μόλις απέδειξα ότι αυτή εξεδόθη- υπενθυμίζω τα εξής:

Με το Ν.4052/2012 άρθρο 11 ψηφίστηκε με εντολή των θεσμών το περίφημο μέτρο του clawback (αυτόματος μηχανισμός επιστροφών). Για να το εξηγήσω με απλά λόγια, με τη διάταξη αυτή θεσπίστηκε κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα και ορίστηκε με Νόμο πως το σύνολο της υπέρβασης του επιβαρύνεται η φαρμακοβιομηχανία. Ως εκ τούτου καταργήθηκε de facto η έννοια της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Κάθε χρόνο έκτοτε εκτίθεται η σχετική υπουργική απόφαση που μνημονεύει το σχετικό προϋπολογισμό της κάθε χρονιάς και τον τρόπο είσπραξης της υπέρβασης από τη φαρμακοβιομηχανία.

Καταθέτω κύριε πρόεδρε στα πρακτικά της Βουλής τη σχετική διάταξη με την οποία θεσπίστηκε το clawback και τη σχετική υπουργική απόφαση για τον προϋπολογισμό του 2015 η οποία αναφέρει επί λέξη: Ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν μπορεί να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ για το 2015... και στην περίπτωση υπέρβασης αυτή αναζητείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.

Είναι προφανές κύριοι συνάδελφοι ότι οι ιστορίες για την υπουργική απόφαση της ανατιμολόγησης που δήθεν δεν έκανα όπως και για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που υποτίθεται ότι προκάλεσα, συνιστούν σοβαρές κατηγορίες που τελικά καταντούν απλό ανέκδοτο όπως αποδεικνύουν τα σχετικά έγγραφα που μόλις κατέθεσα στα πρακτικά και παρακαλώ να τεθούν υπόψιν των συναδέλφων βουλευτών».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.