ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GRECO: Καθυστερεί η Γερμανία τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος

13:14 - 26 Φεβ 2018 | Πολιτική
GRECO: Καθυστερεί η Γερμανία τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις προσπάθειες για μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων παρατηρεί για την Γερμανία η ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), με έκθεσή της που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, από τις 20 σχετικές συστάσεις, για την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας στο «πολιτικό χρήμα», μόνον οι εννέα έχουν «εφαρμοστεί ικανοποιητικά ή αντιμετωπίζονται με ικανοποιητικό τρόπο»!

Η GRECO επισημαίνει ότι έχουν παρέλθει επτά χρόνια από την έγκριση μιας προηγούμενης έκθεσης αξιολόγησης, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος, για παράδειγμα σχετικά με μια σύσταση για μείωση του κατώτατου ορίου των 50.000 ευρώ για άμεση δημοσιοποίηση ή αναφορά δωρεών προς πολιτικά κόμματα ή για σύσταση για τακτική δημοσίευση λογαριασμούς προεκλογικών καμπανιών.

«Η δημοσίευση αυτή θα ενισχύσει τη διαφάνεια των άμεσων δωρεών στους βουλευτές και στους υποψηφίους που είναι μέλη πολιτικών κομμάτων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Παρ' όλα αυτά, η έκθεση επαινεί τη Γερμανία όσον αφορά τις «κατηγορίες». Συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ποινικοποίηση της ενεργού και παθητικής δωροδοκίας των μελών του κοινοβουλίου, των αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων, των διεθνών αξιωματούχων και των αλλοδαπών δικαστών, της δωροδοκίας του ιδιωτικού τομέα και των κανόνων δικαιοδοσίας, αποτελούν ένα «σημαντικό επίτευγμα», τονίζεται…

 

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.