ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ανασχηματισμός που έφερε τον Φ.Κουβέλη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

09:47 - 01 Μαρ 2018 | Πολιτική
Ο ανασχηματισμός που έφερε τον Φ.Κουβέλη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ
Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ορκωμοσία των προσώπων που αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα στην κυβέρνηση μετά τις περιορισμένες αλλαγές, στις οποίες προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών αποφάσεων είναι η έλλειψη ευρύτερων αλλαγών σε υπουργεία, ίσως για να μην δοθεί η εντύπωση μιας κυβέρνησης που πάει σε εκλογές, ο δισταγμός αναβάθμισης ικανών στελεχών, όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Αλέξης Χαρίτσης και ταυτόχρονα η χρησιμοποίηση βετεράνων και έμπειρων στελεχών, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Δημήτρης Βίτσας για την κάλυψη των κενών που προέκυψαν από την αποχώρηση Παπαδημητρίου και την αδυναμία Μουζάλα για λόγους υγείας.

Πάντως, η απόφαση που αφήνει έντονο αποτύπωμα στον μίνι ανασχηματισμό είναι η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κίνηση που προκάλεσε έκρηξη σχολείων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οδηγεί σε μια περίεργη συνύπαρξη με τον Πάνο Καμμένο.

Ο 70χρονος πολιτικός, πρώην αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, που γίνεται υφιστάμενος του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πολιτικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απο την οποία αποχώρησε αντιδρώντας στο κλείσιμο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013.

Μετά την αποχώρησή του από την τρικομματική κυβέρνηση, ο Φώτης Κουβέλης ανέπτυξε έντονο και μακροχρόνιο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατέληξε στην τοποθέτησή του, χθες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με έναν ενδιάμεσο σταθμό, την αρνητική στάση του όταν βολιδοσκοπήθηκε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα τέλη του 2014. Και μετά ακολούθησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Πάντως, η συνύπαρξη θα αναγκάσει Καμμένο και Κουβέλη να ξεχάσουν τα πικρά λόγια που έχουν ανταλλάξει: Πριν από λίγα χρόνια ο Πάνος Καμμένος χαρακτήριζε τον Φώτη Κουβέλη «άρχοντα των μαξιλαριών» και «πατερίτσα», ενώ ο Φώτης Κουβέλης έλεγε το 2012 στο twitter: «Συμμαχία της Αριστεράς με στήριξη του κ. Καμμένου δεν την νοούμαι και δεν την συζητάμε».

Σχετικά με τον χθεσινό ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας τελικά επέλεξε να μην προχωρήσει σε αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, παρ’όλο που καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούστηκαν πολλά ονόματα για τη θέση αυτή (Φίλη, Σεβαστάκη, Ξυδάκη, ακόμη και του Σταύρου Μπένου).

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει ένα στέλεχος των «53», τη Μερόπη Τζούφη,

Στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου τοποθετήθηκε ο ειδικός γραμματέας της Επιθεώρησης Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ ο αρχαιολόγος και μέλος του ΤΑΠ Κων.Στρατής τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:24 - 01 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.