ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Είμαστε το "the next big thing" στον επενδυτικό χάρτη

22:59 - 02 Μαρ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Είμαστε το "the next big thing" στον επενδυτικό χάρτη
Θεαματική χαρακτήρισε τη βελτίωση που σημειώνει η ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, σχολιάζοντας μάλιστα πως η Ελλάδα αποτελεί το «the next big thing στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μίλησε για ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, τις νέες επενδυτικές προοπτικές της χώρας, ενώ ζήτησε πολιτική ανανέωση και απόδοση δικαιοσύνης στην τραγωδία της ελληνικής κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε μια θεαματική αλλαγή της εικόνας, από την Ελλάδα της ύφεσης, των πολλών ετών ύφεσης, η χώρα επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% για φέτος και τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «η ανεργία υποχώρησε επτά ολόκληρες μονάδες μέσα στην τριετία και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης, ενώ η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, κατάφερε να εξέλθει πέρυσι το καλοκαίρι από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το 2016 και μετά εμφανίζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με αναπτυξιακό σχεδιασμό

«Περνάμε σε ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται εκτός από την ενίσχυση της ζήτησης, και στην εξωστρέφεια» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «η ανάπτυξη όμωςπροϋποθέτει χρηματοδότηση και ρευστότητα».

Επιπρόσθετα, ο ίδιος υποστήριξε πως «Διαμορφώσαμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, περιλαμβάνει και ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι δράσεις που απαιτούνται σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο».

Την ίδια στιγμή τόνισε «Η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα. Χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο και διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους».

Φιλικότερη η Ελλάδα στις επενδύσεις

Στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών».

Αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις ο πρωθυπουργός τόνισε «Αυτή τη νέα τη νέα κατάσταση για τη χώρα που εξέρχεται από μια πολυετή περιπέτεια κρίσης, επικροτούν σήμερα, σε κάθε ευκαιρία, οι ευρωπαίοι εταίροι μας και ο ΟΟΣΑ, αλλά την αναγνωρίζουν και οι ανεξάρτητοι διεθνείς αναλυτές, την επιβραβεύουν έμπρακτα οι διεθνείς επενδυτές με την εμπιστοσύνη τους στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, ακόμα κι όταν η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, όπως είδαμε πολύ πρόσφατα από την τελευταία επιτυχημένη μας έκδοση».

Επιπλέον αναφερόμενος στις εγχώριες επενδύσει είπε «Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας βλέπουμε ότι όσοι είχαν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας, σήμερα σπεύδουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους, ενώ νέοι επενδυτές αξιοποιούν επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων και των επικοινωνιών, των μεταφορών και του εμπορίου, του Τουρισμού, της αγροτο-διατροφικής παραγωγής και κυρίως στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών».

Όχι στην προληπτική γραμμή στήριξης

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αντιτάχθηκε σθεναρά στην άποψη του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, δηλώνοντας ότι «Συνδιαμορφώσαμε με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τη στρατηγική για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος, του λεγόμενου "μαξιλαριού ρευστότητας", το οποίο σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά».

«Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας» πρόσθεσε.

Ακόμα τόνισε πως «Η επιμονή σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:49 - 03 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.