ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Τσίπρας-Μητσοτάκης για Novartis και ελληνοτουρκικά

21:56 - 08 Μαρ 2018 | Πολιτική
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Τσίπρας-Μητσοτάκης για Novartis και ελληνοτουρκικά
Τι κι αν η σύγκρουση στη Βουλή ήταν για την υπόθεση Novartis και για την Προανακριτική που ζητά η ΝΔ για τους κ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ αντιπαρατέθηκαν σφόδρα και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με έμφαση στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, αλλά και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Τσίπρας: Φθηνός αντιπερισπασμός

Μιλώντας για «φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού» από τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ανέβασε στα ύψη τους τόνους, λέγοντας πως ο ίδιος αυτά που έχει να πει τα λέει ενώπιον ακόμα και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «αναρωτιόμουν αν αξίζει τον κόπο να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να έρθω σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που τη θυμήθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τη δικογραφία. Αν έχει νόημα να ερχόμαστε εδώ και να σπαταλάμε το χρόνο μας για να παρακολουθούμε την άσκηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού». 

«Ήρθα τελικά για να τον ακούσω και θέλησα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Μας κοιμίσατε επί 35 λεπτά και ευτυχώς στο τέλος ανεβάσατε τους τόνους. Θα ξεκινήσω όμως με τα σοβαρά θέματα» συνέχισε.

Με αφορμή την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην εξωτερική πολιτική και είπε ότι «καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Δεν αντέξατε όμως τον πειρασμό. Θέλω να σας πω ότι δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο.

Πράγματι η περιοχή μας είναι μια περιοχή αστάθειας. Αλλάζει η συμπεριφορά των γειτόνων μας, έχουμε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και με εξελίξεις που ορθώς εγκυμονούν ανησυχίες. Είπατε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή χειρίζεται τα εθνικά θέματα με επιπολαιότητα. Εδώ και τρία χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που επισκέφθηκαν τη χώρα, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και αυτό δεν έγινε τυχαία».

Όπως ανέφερε, «πριν από 20 χρόνια είχαμε μια σύρραξη. Και θέλω να σας θυμίσω τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη μέρα να επικοινωνήσω με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ». 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τώρα ο κ. Τουσκ έβγαλε ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ με οξύτατη αναφορά και καταδίκη για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τα συγκρίνει.

«Στα εθνικά ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Κυρανάκης είπε ότι η παραβατικότητας της Τουρκίας οφείλετε στην παραβατικότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Το υιοθετείτε; Περιμένω την απάντησή σας. Να είστε σοβαρότεροι και πιο υπεύθυνοι όταν μιλάτε για θέματα εθνικά» απάντησε ακόμη ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.

Επιτιθέμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε: «Εγώ αυτά που έχω να πω τα λέω μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου», τονίζοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

«Κλείνω, λέγοντας γι' αυτά τα θέματα ότι την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε και όταν είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, όπου σπεύσατε να ανακοινώσετε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε για την ελληνικότητα των Ιμίων. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήσατε τον Τούρκο πρωθυπουργό, καθίσατε σε τραπεζάκι με μόνο την τουρκική σημαία -την ελληνική την είχε πάρει ο αέρας- αλλά και εσείς δεν κάνατε το λιοντάρι. Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Ό,τι είχα να πω για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τα είπα μπροστά στον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κλείνω λέγοντάς σας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή να σταθμίζουμε τα βήματά μας. Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η ΑΟΖ της Κύπρου» τόνισε.

Μητσοτάκης: Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξαπέλυσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να εκφράσω την στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν. Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον ΥΠΕΘΑ να επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς. Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται εμπράκτως της φιλειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης» τόνισε. 

Ο αρχηγός της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει εκλογές, αν τολμάει, για να πάρει την απάντηση του ελληνικού λαού και του επιτέθηκε για το επιχείρημα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

«Επειδή ήμουνα στη Ρόδο χθες, ιδού η ρόδος κ. Τσίπρα. Κάντε αν τολμάτε εκλογές και θα πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού. Δεν είστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί ούτε κεντρώοι είστε μόνο τυχοδιώκτες της πολιτικής που σας νοιάζει μόνο η εξουσία. Ήσασταν πάντως στη λάθος μεριά κ. Τσίπρα. Όσα χρόνια ήσασταν στην αντιπολίτευση δε σας θυμάμαι να στηρίζετε καμία αλλαγή καμία κίνηση που να έχει πολιτικό κόστος. Το ηθικό πλεονέκτημα ποτέ δεν το διαθέτατε, όσο κι αν το διαφημίζετε. Το έχετε αποδείξει στην πράξη ταξίδια στη Βενεζουέλα με ύποπτους, στημένοι διαγωνισμοί για τηλεοπτικές άδειες, συμμαχίες με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, τους νέους διαπλεκόμενους που ακόμα δεν τους έχετε βάλει να πληρώνουν φόρους για να τους κάνετε τα χατίρια και βέβαια τους μεσάζοντες τους οποίους ξαναβάλατε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα ήθελα γι' άλλη μια φορά απάντηση για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα κυβέρνησης που ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί για κομβικό ζήτημα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας; Όταν οι δύο τους θα βρεθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ποιος θα εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Όταν συνομιλείτε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, δεν συνομιλείτε ως επικεφαλής κυβέρνησης, αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι ΑΝΕΛ έχουν άλλη θέση. Άλλα λέτε εσείς, άλλα ο Καμμένος. Δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης και γι' αυτό έχετε προσωπική ευθύνη» εγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό.

«Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «οκτώ». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι' αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας: Θα καλέσω τον Ερντογάν όταν το κρίνω σωστό εγώ

«Θα τον καλέσω» (σ.σ. τον Ερντογάν) απάντησε ο πρωθυπουργός, «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός. 

Έσπευσε να προσθέσει μάλιστα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι ανεύθυνο και επιπόλαιο είναι από την πλευρά του να τον εγκαλεί γι' αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:07 - 08 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.