ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη εβδομάδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς-Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

10:08 - 12 Μαρ 2018 | Πολιτική
Κρίσιμη εβδομάδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς-Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση
Καθώς στο εσωτερικό της χώρας η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνεται με φόντο το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, στο εξωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηκώνει τους τόνους ακόμη υψηλότερα.

Συνεπώς η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά ζητήματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς θα υπάρξουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δυο στρατιωτικών αλλά και εξελίξεις στο θέμα της δίκης, που θα καθορίσουν το πότε ακριβώς θα γίνει αλλά και αν τελικά θα υπάρξουν κατηγορίες περί κατασκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν προτίθεται να σηκώσει το γάντι και να υψώσει δημοσίως τους τόνους, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο της δίκης, προκειμένου να μην δώσει πατήματα στον Ερντογάν.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Γλιτώσατε να γίνετε παστά ψάρια

Με ένα προκλητικό παραλήρημα -αυτή τη φορά σε ομιλία του στο Σαγγάριο- ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».

Δριμεία επίθεση Ερντογάν κατά του ΝΑΤΟ

Σφοδρή επίθεση και στο ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επίθεση που κάνει η Τουρκία στο Αφρίν.

Αναλυτικότερα ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» τονίζοντας ότι η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στις ζώνες συγκρούσεων όταν της ζητείται, όμως δεν έλαβε καμία υποστήριξη, στην στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου κατά της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στη βορειοδυτική Συρία. Για την Τουρκία η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση, όμως οι ΗΠΑ, σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, στηρίζουν τους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet ο Ερντογάν  δήλωσε πως «Δεν μας απασχολούν τα εδάφη, αυτό που μας απασχολεί είναι να καθαρίσουμε την περιοχή από τους τρομοκράτες», είπε και πρόσθεσε πως «θα πάμε όπου υπάρχουν τρομοκράτες». Επιπλέον, ο ίδιος υποσχέθηκε πως η Τουρκία θα βοηθήσει στην ανακατασκευή της Αφρίν, αλλά και την αποκατάσταση βασικών λειτουργειών, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, η παροχή νερού, η εκπαίδευση και το σύστημα υγείας, «όπως κάναμε στην Τζαραμπλούς, την Αλ-Ράι και την Αλ-Μπαμπ, μετά την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, τόνισε πως «σκοπεύουμε να καθαρίσουμε ακόμη την Μανμπίζ, την Άιν αλ Αράμπ, την Ταλ Αμπιάντ, την Ρεσουλαΐν και την Καμισλί (συριακές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία),από τους τρομοκράτες».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:17 - 12 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.