ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ισχυρότερο από ποτέ το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία

17:54 - 23 Μαρ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Ισχυρότερο από ποτέ το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία
Την απόλυτη ικανοποίησή του για το μήνυμα που στέλνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Τουρκία εξέφρασε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας. "Είναι το πιο ισχυρό που έχει σταλεί ποτέ στην ιστορία της ΕΕ και το πιο ισχυρό σε ότι αφορά το Αιγαίο", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει, αλλά η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχει κατακτήσει με κόπο με τη γείτονα και ότι θα συνεχίσει στρατηγικά να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, παρότι το τελευταίο διάστημα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση».

Ο Πρωθυπουργός είπε πως ακριβώς τα παραπάνω λόγια είπε και στους ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Ανέφερε ακόμα πως "μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα οποιαδήποτε δυσκολία όπως οφείλει να κάνει μια ευρωπαϊκή χώρα που επιδιώκει την ειρήνη την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Για να συμπληρώσει: «Αλλά τόνισα ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίζει και θα προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης. Σε ότι αφορά την προάσπιση των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει το ταχύτερο να εγκαταλείψει πρακτικές διαρκούς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας τις εγγυήσεις από τους εταίρους υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα».

«Αν η Τουρκία κάνει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια της», υπογράμμισε κλείνοντας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:02 - 23 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.