ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιανό: Το παρασκήνιο των «μεγάλων αποφάσεων» στη Βιέννη

14:18 - 31 Μαρ 2018 | Πολιτική
Σκοπιανό: Το παρασκήνιο των «μεγάλων αποφάσεων» στη Βιέννη
Στη φάση των μεγάλων αποφάσεων φαίνεται πως εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μετά τις πολύωρες επαφές των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη, που υπολογίζονται ότι ξεπέρασαν τις επτά ώρες, ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, στην επίσκεψή του στα Σκόπια, αφήνοντας να φανεί ότι ήλθε η ώρα για «να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Κάτι που, κατ’ αρχήν ερμηνεύεται ως κάλεσμα προς τα Σκόπια να προβούν στις επόμενες συναντήσεις που θα υπάρξουν σε πρακτικές και ουσιαστικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα αποδεικνύουν τη διάθεσή τους να λυθεί το ονοματολογικό πρόβλημα.

Κοτζιάς: Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα

«Eχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα», είπε ο κ. Κοτζιάς μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε στις επόμενες συναντήσεις να προχωρήσουμε». Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, απάντησε: «Εχει υπάρξει μια σύγκλιση για τη μέθοδο που θα λύσουμε το ζήτημα. Eχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές του, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια που διαφωνούμε. Eχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα». Προηγουμένως είχε πει ότι ναι μεν «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά σε πιθανότητα μιας λύσης». Επιπλέον, αναφερόμενος στις επόμενες συναντήσεις, είπε ότι «υπάρχουν για όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμοί και συμφωνία».

Αισιοδοξία Νίμιτς

Ενδιαφέρον είναι ότι και ο κ. Νίμιτς διαπίστωσε «μεγάλη βελτίωση» κατά την τελευταία συνάντηση. «Είμαστε αισιόδοξοι», είπε. Και πρόσθεσε: «Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα σημεία που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο». Χτες, πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ως «προβοκατόρικη» πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας σε μερίδα Μέσων Ενημέρωσης. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου Μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Προχθές τη νύχτα είχε προηγηθεί πολύωρο δείπνο των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, ενώ χθες η συνάντηση καθώς και ενδιάμεσο γεύμα κράτησαν πάνω από επτά ώρες. Προ μηνός η πρώτη συνάντηση στη Βιέννη διήρκεσε περί τις έντεκα ώρες. Η χτεσινή έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, δεδομένου ότι η έδρα του ΟΗΕ ήταν κλειστή λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. Κάτι για το οποίο ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε την Αυστριακή ομόλογό του, Κάριν Κνάισλ, που συναντήθηκε με τους τρεις πριν την έναρξη της συνάντησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 31 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.