ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Αλλάζει στάση απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν

09:51 - 02 Απρ 2018 | Πολιτική
Μαξίμου: Αλλάζει στάση απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν
Αλλαγή τακτικής φανερώνει η χθεσινή απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην πολλοστή πρόκληση του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, συνδέοντας για δεύτερη φορά το θέμα με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στην Αδριανούπολη.

Η απάντηση του Μαξίμου πως στην Ελλάδα έχουμε πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο, σηματοδοτεί στροφή στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των προκλητικών δηλώσεων της Αγκυρας, εν όψει και της ενημέρωσης που θα παράσχει σήμερα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν αποδέχθηκε την πρόκληση, ζητώντας ενημέρωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η Αθήνα επέλεξε χθες να αντιμετωπίσει «στα ίσα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαταλείποντας –προς το παρόν;- την ήπια πολιτική, την οποία επέλεγε ως τώρα αποδίδοντας την ακραία ρητορική του τούρκου προέδρου στις εσωτερικές συγκρούσεις που έχει να αντιμετωπίσει και στα ανοικτά μέτωπα στην γύρω περιοχή.

Αν είχε κάτι να πει σε σχέση με τους οκτώ, ας το έλεγε ευθέως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ήταν η απάντηση που δόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ευθεία απάντηση στην ουσία όσων ισχυρίζεται ο Ερντογάν -ότι δηλαδή ο έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν υποσχέθηκε την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία- δεν δίνεται.

«Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις» αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. «Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

Επικρίνοντας, μάλιστα, την τουρκική δικαιοσύνη, αφού οι δύο έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι χωρίς ακόμη -μετά από τόσες εβδομάδες- να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, η ανακοίνωση καταλήγει:

«Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 02 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.