ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάμελλος για ΕΥΑΘ: Πολιτικές ευθύνες σε όσους ήθελαν ιδιωτικοποίηση

12:34 - 02 Απρ 2018 | Πολιτική
Φάμελλος για ΕΥΑΘ: Πολιτικές ευθύνες σε όσους ήθελαν ιδιωτικοποίηση
Σχολιάζοντας τα προβλήματα υδροδότηση της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος ήταν η επίλυση του προβλήματος και μετά η επίρριψη πολιτικών ευθυνών.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη…στο παρελθόν και στην κακή κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν την μονοδιάστατη επιλογή να πουλήσουν την ΕΥΑΘ και το νερό της Θεσσαλονίκης και κάναν ό,τι ήταν δυνατόν για να απαξιώσουν -όπως και άλλους τομείς του δημοσίου- και την ΕΥΑΘ» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι  «Το πλάνο της Θεσσαλονίκης ήταν να υδρευτεί από επέκταση του διυλιστηρίου που παίρνει νερό από τον Αλιάκμονα και έτσι θα είχαμε τις πηγές Αραβησσού -αυτή την πολύ σημαντική επένδυση της δεκαετίας του '70- ως σχέδιο ασφαλείας. Το έργο της επέκτασης του διυλιστηρίου εντάχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011 σε χρηματοδότηση και είχε προκηρυχθεί από την υπηρεσία ΕΥΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων) Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης».

«Όμως, αμφισβητήθηκε το έργο αυτό από την τότε υπεύθυνη υπηρεσία και του υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα στις 28 Ιουλίου 2014 να ακυρωθεί η ένταξη. Πρακτικά η Θεσσαλονίκη είχε εξασφαλισμένους πόρους για το έργο και η προηγούμενη κυβέρνηση ακύρωσε τη χρηματοδότηση για τη Θεσσαλονίκη» συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενώ τέλος αναφερόμενος στη δήλωση του υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκου, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι «Η βασική αιτία του προβλήματος ήταν η διάθεσή τους να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΑΘ. Μου κάνει εντύπωση το πόσο αδιόρθωτη είναι αυτή η πολιτική άποψη. Δηλαδή επέλεγαν και ζητούσαν να πουλήσουν την ΕΥΑΘ και το νερό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, επικαλούμενοι το χρέος της χώρας και το μνημόνιο και την κρίση. Τώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο και την κρίση και τώρα που δεν απαιτούν οι δανειστές να πουλήσουμε -γιατί σώσαμε στη διαπραγμάτευση το 50+1% και της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ- εξακολουθούν αδιόρθωτοι πολιτικά να θέλουν να ξεπουλήσουν ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 02 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.