ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: «Τελειωμένη υπόθεση» η προληπτική γραμμή στήριξης

12:17 - 03 Απρ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: «Τελειωμένη υπόθεση» η προληπτική γραμμή στήριξης
Το θέμα της προληπτικής γραμμής μετά το πρόγραμμα είναι μια «τελειωμένη υπόθεση» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό, καλώντας τους υπουργούς να «τρέξουν» σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι κρατούνται άδικα και κάλεσε την Τουρκία να επισπεύσει την επιστροφή τους. Μήνυμα σε Καμμένο για συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Εκλογές το φθινόπωρο του 2019.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μπορεί κάποιοι να θέλουν να την συντηρήσουν, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει. «Κανείς στην Ευρώπη δεν το συζητά, τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους υπουργούς να επιταχύνουν για να κλείσει εγκαίρως η τέταρτη αξιολόγηση.

«Βούλησή μου είναι να μη δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνικά εμπόδια. Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Εδώ δεν κρίνεται το προσωπικό έργο του κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα» είπε σε αυστηρό τόνο.

Σύμφωνα με όσα είπε οπρωθυπουργός, «η συζήτηση με τους θεσμούς αφορά στις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις και μνημόνιο. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι για όσους θέλουν να ανακόψουν αυτή την έξοδο».

Για τους έλληνες στρατιωτικούς

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται άδικα από την Τουρκία, περιμένουμε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής τους, διεμήνυσε μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στον κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, ζητώντας συνεννόηση και ενότητα στα εθνικά θέματα. Το φθινόπωρο του 2019 οι εκλογές, είπε.

Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας, που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτκής πρέπει να υπάρχει κλίμα συνεννόησης και ενότητας, επιχειρώντας να θέσει όρια και στις αντιδράσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος χθες χαρακτήρισε τον Ερντογάν «τρελό» ενώ είπε ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί μπορεί να μείνουν στην Τουρκία για 15 χρόνια.

Μήνυμα στην Αγκυρα

Στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ας αφήσουν την επιθετικότητα κι ας προχωρήσουν σε μια κίνηση καλής θέλησης για επίσπευση της επιστροφής των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Είναι άδικο να κρατούνται» τόνισε και ανέφερε πως η Ελλάδα κατά το παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις έχει επιστρέψει τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν για λίγα μέτρα τα σύνορα.

«Περιμένω σήμερα να επισπευσθούν οι δικονομικές διαδικασίες για την επιστροφή τους. Κάνουμε υπομονή, αλλά όλοι κρίνονται. Και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε ο Αλ.Τσίπρας.

«Δεν απειλούμε, δεν φοβόμαστε»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι σιχυρή και ασφαλής. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά ούτε φοβόμαστε κανέναν».

Στην εκτενή αναφορά του στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή την εποχή η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση και γι' αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει όσα περισσότερα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής μπορεί, για να μην εξαντλεί τις διπλωματικές δυνάμεις της.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς «χωρίς υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν δέχτηκε να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας ότι αυτή η στάση δεν βοηθά. Πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι υπουργοί είναι διαθέσιμοι να παράσχουν ενημέρωση.

Οι εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 -ούτε καν μαζί με τις ευρωκελογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2019.

Συμπλήρωσε ότι η χώρα διάγει το τελευταίο διάστημα μια περίοδο σταθερότητας, κοινωνικής και οικονομικής, που οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, πριν τον καλέσει στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η περιόδος σταθερότητας να έχει διάρκεια, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες που αποτυπώνουν τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως σημαντικότερη εξέλιξη είναι η αύξηση στης απασχόλησης κατά επτά μονάδες τα τελευταία χρόνια.

«H ελληνική οικονομία έχει περάσει πλέον σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το ρυθμό μεγέθυνσης του 2017 που ήταν 1,5% και συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2007, αλλά και από την παρακολούθηση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας» είπε.

Για τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας».
«Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία» υπογράμμισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 03 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.