ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές

11:59 - 04 Απρ 2018 | Πολιτική
Μπορεί οι αγορές να μην προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σύμφωνα με αναλυτές, από τον Αύγουστο του 2018 έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα «παράθυρο», ένα χρονικό περιθώριο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η θητεία του Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στο συνταξιοδοτικό, που θα υλοποιηθούν τον Ιανουάριο (το πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται να λήξει το καλοκαίρι) κάποιοι αναλυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με το CNBC, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα «παράθυρο», ένα χρονικό περιθώριο για πρόωρες εκλογές.

«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους που έχουμε σκεφτεί, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δήλωσε στο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέ, οικονομολόγος στην Societe Generale.

«Υπάρχει σαφής πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», είχε δηλώσει σε άλλωστε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Aναλυτές στο CNBC ανέφεραν πως οι πρόωρες εκλογές φέτος θα μπορούσαν να αποδειχθούν θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία, καταγράφει ποσοστό 28,9% και προηγείται με 10,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις από τις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2016 όπου εκλέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της ΝΔ», δήλωσε η Τζοάν Χόι, διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Intelligence Unit του Economist.

Σύμφωνα με τον Ζολτ Νταρβάς του Bruegel, ακόμα και αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, δεν θα υπάρξουν πολλές διαφορές πολιτικής.

«Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση πάντα θα έχει μικρό περιθώριο για αύξηση των δαπανών.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.