ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξυδάκης: Το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει την περίπτωση διένεξης μελών του

13:49 - 11 Απρ 2018 | Πολιτική
Ξυδάκης: Το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει την περίπτωση διένεξης μελών του
«Το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει καν τι συμβαίνει σε περίπτωση διένεξης μελών, υπάρχει ένα παράδοξο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, αναφορικά με ενδεχόμενη διένεξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", σημείωσε πως υπάρχει «το δυσάρεστο προηγούμενο του 1974 που υπήρξε σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας, ανεπίσημα τουλάχιστον. Πήγαν Έλληνες στρατιώτες στην Κύπρο, έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Το ΝΑΤΟ δεν παρενέβη και ο Κ. Καραμανλής απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας για μερικά χρόνια».

«Γνωρίζουμε ότι παρασκηνιακά και πολιτικά θα γίνονται κινήσεις ώστε να μην υπάρξει μία ρήξη που θα απειλούσε όλο το οικοδόμημα της Συμμαχίας, αλλά δεν πρέπει να είναι η πρώτη μας προσφυγή, τουλάχιστον επισήμως δε θα είναι», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμα πως «υπάρχει μία παράδοση πίεσης της Τουρκίας προς δυσμάς, προς την ελληνική πλευρά και αυτή την περίοδο έχει κλιμακωθεί, για πολλούς λόγους, γεωπολιτικούς, εσωτερικούς, πολιτικούς και ιστορικούς. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, με σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των φραστικών προκλήσεων, αμεσότητα σε προκλήσεις όπως αυτή με το ελικόπτερο στα Δωδεκάνησα».

Σχολιάζοντας τις διαφορετικής έντασης τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία και θα πρέπει να είναι πάγια ελληνική πολιτική να μην ανταποδίδει επιπόλαιους και επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Είναι διαφορετική η πολιτική κουλτούρα στην Τουρκία, οι Τούρκοι πολιτικοί απευθύνονται αδιαμεσολάβητα στο θυμικό του λαού υπό άλλες πολιτικές συνθήκες» και πρόσθεσε πως «μην ξεχνάμε ότι ισχύει στρατιωτικός νόμος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι για πολιτικά φρονήματα, είναι μία άλλη εντελώς κατάσταση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι διεξάγει ιερό πόλεμο, ότι οι στρατιώτες είναι μάρτυρες που πεθαίνουν για τον Μωάμεθ. Είναι άλλη πολιτική συγκρότηση, δεν μπορείς να απαντήσεις με τα ίδια λόγια, να κάνεις πολιτική με τον ίδιο τρόπο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θεσμικά, αυτός που έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων είναι ο πρωθυπουργός, όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και ίσως βλαπτικά εάν δεν ακολουθούν αυτή τη γραμμή».

Τέλος, για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο κ. Ξυδάκης εκτίμησε ότι «αυτή η ένταση δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά καθώς περνούν οι ημέρες θα έχουμε άλλες εξελίξεις, νομίζω ότι θα γίνει μία απεμπλοκή εκεί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.