ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο διαδίκτυο τα στοιχεία χρηματοδοτών κομμάτων άνω των 5.000 ευρώ

18:41 - 16 Απρ 2018 | Πολιτική
Στο διαδίκτυο τα στοιχεία χρηματοδοτών κομμάτων άνω των 5.000 ευρώ
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πλέον θα είναι υποχρεωτικό να αναρτώνται στο διαδίκτυο τα στοιχεία των χρηματοδοτών των κομμάτων για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Αντίθετα, η δημοσιοποίηση από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής στην επίσημη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο των στοιχείων κάθε χρηματοδότη πολιτικού κόμματος κάτω των 5.000 ευρώ, δεν επιτρέπεται, καθώς αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιμήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδομένο.

Η Αρχή αναφέρει πως στην προκειμένη περίπτωση το πλαφόν των 5.000 ευρώ πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών είναι σύμφωνο με τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων (ν. 3023/2002 ) και στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Τονίζει δε ότι η ανάρτηση των στοιχείων των χρηματοδοτών στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για χρονικό διάστημα 10 ετών, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασμένης διατήρησης των δεδομένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο και ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.