ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Μηνύματα στην Τουρκία και... επιστροφή στο Καστελόριζο τον Αύγουστο

13:24 - 17 Απρ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Μηνύματα στην Τουρκία και... επιστροφή στο Καστελόριζο τον Αύγουστο
Μηνύματα στην Τουρκία, αλλά και δεσμεύσεις για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο το μεσημέρι της Τετάρτης. Έδωσε επίσης υπόσχεση πως θα επιστρέψει στο νησί, όταν τελειώσει το πρόγραμμα. "Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε μαζί", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

"Σας δίνω την υπόσχεση ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την κακή πινελιά, του διαγγέλματος του μνημονίου από εδώ τον Απρίλη του 2010. Τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από τα μνημόνια, θα είμαι εδώ μαζί σας, για να ατενίσουμε μαζί το μέλλον του τόπου", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά από κόπους τα δύσκολα τελειώνουν. Με αγώνες, κόπους και θυσίες η Ελλάδα στέκεται όρθια και ξεπερνά τις δυσκολίες. Ετσι και σήμερα οκτώ χρόνια μετά την ημέρα που ο λαός μάθαινε από εδώ τα κακά μαντάτα, φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής. Αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδό μας, την καθαρή έξοδο μας (καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελόριζου) από την επιτροπεία και τα προγράμματα, από μια εποχή ασφυκτικής και επιθετικής λιτότητας που κόστισε πολύ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανένα"

Όπως ήταν φυσικό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, στέλνοντας μηνύματα στη γειτονική χώρα: "Θέλω να περάσω ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά, για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν".

«Οι γείτονές μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Εδώ στο Καστελόριζο έχετε περάσει περιόδους δύσκολες και περιόδους πολύ καλής συνεργασίας με την γειτονική πλευρά. Οι πολιτικές ηγεσίες πολύ συχνά δεν ακολουθούν τα πιστεύω των ανθρώπων και πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους, μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης των γειτόνων. Τούτες τις ημέρες περνάμε μια τέτοια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός: ένα μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Οσοι κατοικήσαν σε αυτόν τον τόπο ανά τους αιώνες ξέρουν καλά να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα και δεν φοβάται κανένα. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα. Τα σύνορα είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς, από το Καστελόριζο ως τη Γαύδο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.