ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεννηματά: Όχι στην απλή αναλογική στους δήμους

12:16 - 19 Απρ 2018 | Πολιτική
Γεννηματά: Όχι στην απλή αναλογική στους δήμους
Aπό το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την αντίθεσή της στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει πως η απλή αναλογική δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ευρύτερες μεταρρυθμίσεις και αρμοδιότητες.

«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον "Κλεισθένη"» ανέφερε η κα. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε, για παράδειγμα τον «Καλλικράτη», και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

Η κα Γεννηματά  πρότεινε επτά ζητήματα για διάλογο με στόχο την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους:

1. Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι δομές πρόνοιας, όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς δήμους.

2. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τα ρουσφέτια των υπουργών μέσω των ΠΕΠ.

3. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.

4. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.

5. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.  Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».

6. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.

7. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 19 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.