ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελεύθερη κυκλοφορία για τους αιτούντες άσυλο προβλέπει νέο νομοσχέδιο

21:25 - 19 Απρ 2018 | Πολιτική
Ελεύθερη κυκλοφορία για τους αιτούντες άσυλο προβλέπει νέο νομοσχέδιο
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις κοινοτικής Οδηγίας του 2013 σχετικά με θέματα ασύλου για πρόσφυγες και με μετανάστες.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι μέσω αυτού διευκολύνεται η προώθηση των μεταναστών στην Τουρκία.

Το κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των αιτούντων διεθνή προστασία να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια, ή στην περιοχή που τους ορίζεται από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Προβλέπεται επίσης, όταν είναι αναγκαίο, η λήψη απόφασης για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η επεξεργασία και η αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με το ν/σ, θα δίνονται αποζημιώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από πράξεις προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές των δήμων Χίου και Λέσβου, όπως έχουν αποτυπωθεί στα σχετικά πρακτικά των οικείων επιτροπών.

Προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση επίσημων εγγράφων στους αιτούντες (δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, ταξιδιωτικό έγγραφο). Επανακαθορίζονται ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων (πχ. χωριστές εγκαταστάσεις από κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου) και δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο των ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, καθώς και ενήλικων αιτούντων, με την παροχή σχετικών διευκολύνσεων.

Όπως ορίζει το νομοσχέδιο, οι αιτούντες άσυλο θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία (εξαρτημένη εργασία ή παροχή υπηρεσιών ή έργου) υπό τους όρους και προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και στην εγγραφή και παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, με τους ίδιους όρους για τους Έλληνες πολίτες.

Αναφορικά με τη στέγαση, ρυθμίζεται η λήψη κατάλληλων μέτρων από την αρμόδια αρχή υποδοχής, κατά την παροχή αυτής, με σκοπό τη διατήρηση της οικογενειακής ενότητας των αιτούντων διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Κατοχυρώνεται επίσης η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής στους αιτούντες, με ειδική μνεία στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και σε νοσηλευτική κι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως αναφέρει το άρθρο 22 του νομοσχεδίου, κατοχυρώνεται η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και ορίζεται η γενική διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, ως η αρμόδια αρχή προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και των χωρισμένων ανηλίκων.

Τέλος, καθορίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτης χώρας για εξαιρετικούς λόγους και για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως ή άλλους λόγους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.