ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξυδάκης: Δε θα συρθούμε σε λογικές ανταλλαγών με τον Ερντογάν

11:39 - 22 Απρ 2018 | Πολιτική
Ξυδάκης: Δε θα συρθούμε σε λογικές ανταλλαγών με τον Ερντογάν
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στη λογική της ανταλλαγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στη γειτονική χώρα, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, θέμα που έθεσε χτες για πρώτη φορά με συνέντευξή του ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Τ. Ερντογάν. Αυτό τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Ακραίως του ΣΚΑΙ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης

 «Δε θα συρθούμε» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και σημείωσε: «Ό,τι σου λέει η άλλη πλευρά δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντάς. Απαντάς σύμφωνα με τους όρους του δικού σου δικαικαιού συστήματος. Όπως και του διεθνές. Όταν έχει ένα κράτος, όπως η Τουρκία, όπου η δικαιοσύνη, η διάκριση των εξουσιών «εκ των ουκ άνευ» της δημοκρατίας, όταν η δημοκρατία είναι στο ψυγείο, πρέπει εσύ να ορίσεις το πεδίο που θα συζητήσεις.»

Μάλιστα ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας όπως ισχύουν στην Ελλάδα και στο διεθνές πεδίο στα θέματα ασύλου. «Η επίσημη Ελληνική γραμμή για τους 8 όπως εκφράστηκε κυρίαρχα από τον Άρειο Πάγο, είναι ότι σεβόμαστε τους δικούς μας νόμους. Τα Ελληνικά δικαστήρια δεν έκριναν την πολιτική τους δράση. Έκριναν το αίτημά τους για άσυλο και έκριναν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους εάν γυρίσουν στην Τουρκία. Η πολιτική παράγει δίκαιο ορισμένες φορές αλλά υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες» τόνισε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της γείτονος χώρας στα Ίμια τόνισε ότι: «Από το 1955 η Τουρκία κλιμακώνει, αμφισβητεί συνθήκες, μια αλυσίδα διεθνών συνθηκών. Η διάθεση των Τούρκων να γκριζάρουν το Αιγαίο ξεκινά από πολύ νωρίς. Ήδη από την περίοδο της Χούντας. Όπως οι Τούρκοι έχουν στρατηγική σε βάθος ετών, έτσι κι εμείς θα πρέπει να έχουμε στρατηγική με πάγιες αντιλήψεις. Φυσικά δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα Ίμια. Οι ερημονησίδες είναι στην ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους. Στα Ίμια υπάρχουν τα γεγονότα του 1996. Υπάρχει ευαισθησία και υπάρχει φύλαξη.»

Τέλος σχολιάζοντας τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα από την περιοχή του Έβρου σημείωσε ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. «Είναι κυρίως πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία και πολίτες από τις περιοχές του Αφρίν που διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις» σημείωσε και απέδωσε ευθύνες στη Γερμανία για “wilkomen politik” στο παρελθόν. Επίσης άσκησε κριτική ειδικά στον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής Β. Σόιμπλε. «Είναι ιταμή η στάση του Β. Σόιμπλε. Με δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Όταν ήταν όμως στην κυβέρνηση το υπονόμευσε. Επίσης όπως είπε αναγνωρίζει ελαφρυντικά στη στάση των ανατολικοευρωπαίων κάτι που εκφεύγει της κεντρικής γραμμής της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.