ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αντάρτικο» σε τρία μέτωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ

07:35 - 24 Απρ 2018 | Πολιτική
«Αντάρτικο» σε τρία μέτωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ
Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τρία βασικά θέματα που ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την κυβερνητική πολιτική. Δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, που ετοιμάζει κινήσεις... μασάζ για να κάμψει τις αντιδράσεις.

Το αφήγημα της εξόδου από το πρόγραμμα ασφαλώς και ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, στο δρόμο για τον Αύγουστο του 2018 υπάρχουν τρία βασικά αγκάθια. Αυτά είναι οι ήδη ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, αλλά και το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Στη... γραμμή Φίλη, μερίδα βουλευτών, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, τέθηκε το ζήτημα των ψηφισμένων νέων περικοπών στις συντάξεις, με το ερώτημα εάν αυτά τα μέτρα μπορούν να ανακληθούν, δεδομένων των επιδόσεων της οικονομίας και των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα, που ξεπέρασε ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες κυβερνητικές προσδοκίες.

Με πλεόνασμα 4% είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πανηγυρίζει την "καθαρή έξοδο", εφόσον δεν μπορεί να χαράξει την κοινωνική της επιλογή όπως την επιθυμεί; Και κυρίως, τίθεται το ερώτημα, αν θα μπορούσαν να ανακληθούν οι ήδη συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και η μείωση του αφορολόγητου.

Αυτά τα ερωτήματα ουσιαστικά ακυρώνουν το αφήγημα της εξόδου από την επιτροπεία, καθώς επί της ουσίας δεν φαίνεται η κυβέρνηση να έχει ελευθερία κινήσεων.

Εκτός, όμως, από αυτό το θεμελιώδες ζήτημα πρόβλημα προκύπτει με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, καθώς κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν να υπάρξουν ασφαλιστικές «δικλείδες» για την προστασία των θέσεων εργασίας στις προς πώληση μονάδες.

Ιδιαίτερα οι βουλευτές που εκλέγονται σε περιοχές που υπάρχουν οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες απειλούν πως θα καταψηφίσουν και ασφαλώς έχει ενδιαφέρον να δούμε τις θέσεις τους το επόμενο διάστημα.

Τέλος, αντίδράσεις υπάρχουν και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Δέκα βουλευτές ετοιμάζονται να απευθύνουν επιστολή προς τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα εκφράζουν τη διαφωνία τους στην προοπτική να ανοίξει νομοθετικά ο δρόμος για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Υπάρχει μάλιστα και επιστολή βουλευτών που αντιδρούν στη συγκεκριμένη διάταξη. Μεταξύ άλλων την επιστολή υπογράφουν οι: Γιώργος Ουρσουζίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Βέττας, Ιωάννης Σηφάκης, Γεωργία Γεννιά, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης και Γιώργος Ντζιμάνης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:45 - 23 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.