ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ: Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για «σαφή» έξοδο της Ελλάδας

12:11 - 26 Απρ 2018 | Πολιτική
Γιούνκερ: Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για «σαφή» έξοδο της Ελλάδας
«Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας, εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής και δεν θα υπάρχει προληπτική γραμμή» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφορικά με το χρέος, κάλεσε όλες τις χώρες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας. Θολό το τοπίο για το ελληνικό μεταμνημονιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία του επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι με τη συμβολή της Κομισιόν, είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Συμπλήρωσε ότι διαβατήριο για την καθαρή έξοδο είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, που αφενός εξέπληξε τους εταίρους, αφετέρου αποκατέστησε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και προδικάζει την επίτευξη των στόχων κατά το 2018 και το 2019.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αποκατάσταση της κανονικότητας» δεν σημαίνει επανάληψη των λαθών και συμπεριφορών που οδήγησαν στην κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι οι δομικές αλλαγές πρέπει να βαθύνουν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης.

Αυτό που χρειάζεται είναι μία σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο.

«20 Αυγούστου μνημόνιο τέλος»

Αφού εξέφρασε αισθήματα βαθειάς φιλίας για την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι από το καλοκαίρι η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης.

Στις 20 Αυγούστου θα έχουμε το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, σημείωσε και συμπλήρωσε πως μαζί θα γυρίσουμε την τελευταία σελίδα.

Κάλεσε την Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν την τέταρτη αξιολόγηση και επέστησε την προσοχή στο θέμα του χρέους καλώντας όλα τα κράτη «να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ελλάδας».

Από την άλλη, συμπλήρωσε, και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει συμφωνηθεί.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και σημείωσε ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικές, όπως εξαιρετικές είναι και οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Είπε ακόμη ότι η χώρα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ και πως αυτό αποδεικνύει ότι «όταν η Ελλάδα δεσμεύεται, τηρεί τις υποσχέσεις της».

Τόνισε ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι «σαφής», για να σπεύσει ο πρωθυπουργός να τον συμπληρώσει ότι «σαφής» και «καθαρή» έξοδος είναι έννοιες ίδιες και δεν πρέπει να μπερδεύονται.

Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ δεν υπήρξε ξεκάθαρος σε ερώτηση δημοσιογράφου γερμανικού μέσου εάν το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα γίνεται αποδεκτό. Είπε συγκεκριμένα ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που ακολουθούνται στη χώρα είναι σωστές και «θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι αυτές που θα προκριθούν».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ ακολουθεί η ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νένα Σώκου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 26 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.