ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tουρκικό ΥΠΕΞ προς Γιούνκερ: Χάνετε την αξιοπιστία σας

07:59 - 27 Απρ 2018 | Πολιτική
Tουρκικό ΥΠΕΞ προς Γιούνκερ: Χάνετε την αξιοπιστία σας
Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απευθυνόμενο τόσο στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποδέκτη όμως και την ίδια την ελληνική πλευρά.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για σταδιακή απώλεια της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμών ενώ αναφέρεται: «Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη λογική, που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη δικαιοσύνη».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 26 Απριλίου παρατηρήσαμε στην ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πως μίλησε για θέματα που αφορούν τη χώρα μας και είδαμε πως με ύφος εμπειρογνώμονα και κάτω από το μανδύα της συμπαράστασης της Ένωσης συνέχισε να βγάζει συμπεράσματα.

Με τις ανακοινώσεις τους που βασίζονται στις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους . Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές οι οποίες είναι μακριά από την σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση.

Επίσης με απορία αντιμετωπίζουμε τη δήλωση του Γιούνκερ για τους δυο Έλληνες στρατιώτες , καθώς δήλωσε ‘να αφεθούν ελεύθεροι’. Οι Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη λογική, που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη δικαιοσύνη.

Η απάντηση του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης

«Η Ελλάδα έχει γίνει ένα κέντρο προστασίας και συγκέντρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETO κτλ. Εκεί μαζεύονται και μετά πάνε αλλού. Όπως η DHKP C. Για ένα κράτος δικαίου αυτό είναι λυπηρό» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός δικαιοσύνης Αμντουλχαμιτ Γκιουλ σε συνέντευξη του στο TGRt Haber.

Σκληρή ήταν και η απάντηση που έδωσε στις δηλώσεις που έκανε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ανέφερε: «Στην τουρκική δικαιοσύνη κανένας δεν μπορεί να δίνει εντολές, συμβουλές, να κάνει συστάσεις . Απο το εξωτερικό δεν μπορούν να δίνονται εντολές για να φυλακιστεί κάποιος η να αφεθεί ελεύθερος» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Γιούνκερ στη Βουλή: Να απελευθερωθούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

«Πρέπει οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα φίλος της Ελλάδας» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές. Σήμερα σκέφτομαι με μεγάλη συγκίνηση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που κατάφερε να κάνει την Ελλάδα μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Γνώρισα την Ελλάδα σε εποχές έντονα φορτισμένες. Η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολυ-κρίσης. Αν μια άλλη χώρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο τόσων προβλημάτων, δεν θα μπορούσε να τα έχει αντιμετωπίσει όπως το κατάφερε ο λαός σας» επεσήμανε.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι «πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.