ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανάτσιου: Το 2019 η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων

19:38 - 02 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Παπανάτσιου: Το 2019 η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων
Στα επόμενα βήματα όσον αφορά στις υπηρεσίες πληρωμών, αναφέρθηκε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα εφαρμοστεί πιλοτικά μέσα στο 2019.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, «τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα, είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο, όπως επίσης, και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων - δράση που προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την οποία το 2019 ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε πιλοτικά».

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με τρόπο που να είναι ανιχνεύσιμη η προέλευση του χρήματος, συμβάλλει στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και στον περιορισμό της χρηματοδότησης κάθε λογής παράνομων δραστηριοτήτων.

«Βεβαίως, η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος δεν είναι πανάκεια, αλλά η συμβολή είναι σημαντική, όπως έχει αποδείξει τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία», είπε η κ. Παπανάτσιου και επισήμανε ότι καταγράφονται ήδη σημαντικά αποτελέσματα στις εισπράξεις του ΦΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% σε μια διετία.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καταγγελία επιχειρηματία, ότι συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών τού ζήτησε μίζα προκειμένου να του εγκρίνει αμοιβή για καταγγελία φοροδιαφυγής, κάτι που όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, καθώς την έγκριση αυτή δεν την προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να νομοθετεί και να εφαρμόζει διατάξεις που πράγματι χτυπούν τη φοροδιαφυγή, όπως έχει πια φανεί και από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, και όχι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς κανένα αντίκρισμα», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.