ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ο EastMed έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας

14:26 - 08 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Ο EastMed έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας
Μετά την ολοκλήρωση της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Λευκωσία, οι τρείς ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις δίνοντας σάρκα και οστά στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού χαρακτήρισε τον EastMed ως έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας έστειλε μαζί με τους ομολόγους τους ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.Είπε επίσης ότι εξέφρασε την ανησυχία του στους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Eurasia Interconnect, ενώ επέμεινε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο να καταστεί η Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης.

Αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε τη στήριξή στον κ. Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ για το Παλαιστινιακό ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Αναστασιάδης: Κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή

Τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ μπορεί να προωθήσει τα αμοιβαία συμφέροντα των τριών χωρών εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε κοινές του δηλώσεις του με τους Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι ο μηχανισμός που καθιερώθηκε από τις τρεις χώρες μετουσιώνει το «κοινό όραμά» τους «για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε μία εύφλεκτη περιοχή» και υπογράμμισε την σημαντική γεωπολιτική αξία του τριμερούς πλαισίου συνεργασίας.

Όπως είπε, στη διάρκεια των συνομιλιών του με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακο και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς να εμπλακεί εκ νέου σε έναν διάλογο από εκεί που είχε τερματιστεί στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, επισημαίνοντας πάντως ότι προκειμένου ο διάλογος αυτός να είναι παραγωγικός η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχαρίστησε παράλληλα τους κ. Τσίπρα και Νετανιάχου για τις σταθερές θέσεις αρχής, που όπως είπε, επιδεικνύουν για την επιδιωκόμενη λύση, αλλά και την αλληλεγγύη τους σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νετανιάχου: Οικοδομούμε μια καλή συμμαχία

Στη δική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στάθηκες στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε διάφορους τομείς τονίζοντας ότι «οικοδομούμε μια καλή συμμαχία για το καλό των τριών χωρών».

«Πριν από δύο χρόνια είχαμε μια μεγάλη φωτιά στο Ισραήλ, την οποία σταμάτησαν Έλληνες πυροσβέστες. Χτες ένας αστυνομικός στην Κύπρο τραυματίστηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Χτίζουμε σταθερά συνεργασία μεταξύ των λαών μας», σημείωσε.

Στάθηκε επίσης στην αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο ή την Ελλάδα κάθε χρόνο, καλώντας τους να ανταποδώσουν και να επισκεφθούν το Ισραήλ.

Σημείωσε, δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια «ήμασταν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αυτό είναι απίστευτο».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:31 - 08 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.