ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή Εξοπλιστικών: Εγκρίθηκε... επεισοδιακά η αναβάθμιση των F-16

17:55 - 11 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Επιτροπή Εξοπλιστικών: Εγκρίθηκε... επεισοδιακά η αναβάθμιση των F-16
Έπειτα από μία επεισοδιακή συνεδρίαση στην επιτροπή Εξοπλιστικών Συμβάσεων και Προμηθειών του κοινοβουλίου επιτεύχθηκε τελικά ευρύτερη στήριξη της Βουλής στην συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη έδωσαν τη στήριξή τους, αφού όμως πρώτα είχε δημιουργηθεί κλίμα έντασης στην επιτροπή.

Η επιλογή του Πάνου Καμμένου να ζητήσει πρώτα την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στην συνέχεια την σύμφωνη γνώμη της Βουλής για το συγκεκριμένο κρίσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που εξήγησε ότι οι διαδικαστικές επιλογές του υπουργού θέτουν σε κίνδυνο την σύμβαση.

Η συνεδρίαση της επιτροπής διακόπηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Βασίλης Κικίλιας συσκέφθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Λίγα λεπτά αργότερα ο Βασίλης Κικίλιας διάβασε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την δήλωση της νέας Δημοκρατίας η οποία κατατέθηκε και στην επιτροπή.

«Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι ο υπουργός εθνικής αμύνης φέρει ακέραια την ευθύνη για την μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F 16 της πολεμικής αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι ως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παραταύτα θέτοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή».

Με δεδομένη την θετική στάση της νέας Δημοκρατίας, την οποία ο κ. Καμμένος έθεσε ως προϋπόθεση προκειμένου να έχει κύρος η συμφωνία, η επιτροπή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της χωρίς να χρειαστεί εκ νέου δεύτερη συνεδρίαση και τυπικά εξέφρασε θετική γνώμη για την συγκεκριμένη συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του αμερικάνου πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στην Βουλή. Η συνομιλία των δύο ανδρών διήρκησε περίπου 30 λεπτά.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:29 - 11 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.