ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «προφητείες» και οι αντικειμενικές προσδοκίες από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

07:43 - 17 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Οι «προφητείες» και οι αντικειμενικές προσδοκίες από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
Στις 9 Απριλίου ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε δηλώσει πως "αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα συναντηθώ με τον Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση". Η μέρα της συνάντησης έφτασε και απομένει να φανεί, αν η "προφητεία" Ζάεφ έπιασε. Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται πράγματι τόσο κοντά πια στη λύση του ονοματολογικού;

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, από τη Σόφια, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση δήλωσε πως έχει "μεγάλες προσδοκίες" από τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του. "Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα", πρόσθεσε.

Ο Ζάεφ από τη μεριά του μίλησε για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Οι δηλώσεις τους προφανώς και εκπέμπουν αισιοδοξία, ωστόσο, διπλωματικές πηγές κρατούν μικρό καλάθι και ξεκαθαρίζουν πως ακόμα υπάρχουν σημαντικά βήματα να γίνουν για να δώσουν οριστικά τα χέρια οι δύο Πρωθυπουργοί.

Και ασφαλώς, στο πλαίσιο αυτό το όνομα είναι δευτερεύον. Μείζον πρόβλημα παραμένει η απαίτηση της Ελλάδας να υπάρξει συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ και ονομασία erga omnes- για κάθε χρήση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Αναμφίβολα, πάντως, η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ σηματοδοτεί εξελίξεις, με τις Βρυξέλλες να επιθυμούν -αν όχι να πιέζουν- να υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Αν αυτός, ο στόχος επιτευχθεί, τότε είναι πιθανό να προλάβει και η ΠΓΔΜ να πάρει και επίσημα σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Για το ΝΑΤΟ οι ημερομηνίες είναι πιο πιεστικές, αλλά ούτως ή άλλως από την ελληνική πλευρά καθίσταται σαφές πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους παραπάνω όρους, οι πόρτες ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να ανοίξουν για τους γείτονες.

Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ είναι προγραμματισμένη για τις 10.15 και μετά την ολοκλήρωσή της θα φανεί αν υπάρχει περίπτωση να έχουμε συμφωνία για το ονοματολογικό μέσα στον επόμενο μήνα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.