ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως!

18:59 - 18 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Βενιζέλος: Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως!
Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την υπόθεση Novartis στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε σε πολύ έντονο ύφος τις πληροφορίες πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με την ΠΓΔΜ το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεση διάψευση από την κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Η “Μακεδονία του Ίλιντεν” είναι ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της λύσης με όνομα erga omnes και συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ, αλλά σχολίασε πως η συζήτηση για το συγκεκριμένο όνομα είναι επικίνδυνη. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση «να διαβάσει ιστορία» και «να μην παίζει με κρίσιμα κεφάλαιά της».

Την ίδια περίπου ώρα κυβερνητικές πηγές ούτε επιβεβαίωναν, ούτε διέψευδαν πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ είναι το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Σημείωναν πως δεν επιθυμούν να μπουν σε ονοματολογία από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως «η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις».

Οι προϋποθέσεις αυτές σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού είναι:

το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. - ΝΑΤΟ).

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, είπε ότι αρχίζει ο εφιάλτης της κυβέρνησης και σχολίασε: «Άνθρακες ο θησαυρός».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.