ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Όχι» των πολιτικών αρχηγών για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν»

13:59 - 19 Μαϊ 2018 | Πολιτική
«Όχι» των πολιτικών αρχηγών για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν»
Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε το Σάββατο την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, εισπράτοντας συνολικά τέσσερα "όχι" αναφορικά με τη διαρροή της πληροφορίας ότι η ΠΓΔΜ έχει προτείνει το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν".

Πρώτος απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, ενώ ακολούθησαν Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης, που επίσης τόνισαν στον Πρωθυπουργό πως διαφωνούν με το συγκεκριμένο όνομα.

Οι αρχηγοί των κομμάτων θεωρούν ότι οποιοδήποτε όνομα με τον όρο Ιλιντεν, επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ακόμη κι αν η ΠΓΔΜ προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματός της.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως δεν μπαίνει σε ονοματολογία, καθώς προέχει η συμφωνία στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της συνταγματικής αναθεώρησης, ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».

Σε σχέση με την ονοματολογία, «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση αναζητά μία λύση που θα αντέξει στο χρόνο και για το λόγο αυτό αναζητά ευρεία συναίνεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.