ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ελληνοτουρκικά... κυρίως πιάτο στη συνάντηση Κοτζιά-Πομπέο

00:08 - 22 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Τα ελληνοτουρκικά... κυρίως πιάτο στη συνάντηση Κοτζιά-Πομπέο
Συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, είχε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται σε θετική πορεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς, δήλωσε πως υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και πως αναφέρθηκε αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα δικαιώματα που έχει διεθνώς.

«Ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα "πρόβλημα" απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», ανέφερε. 

Σχετικά με το Σκοπιανό ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα».

Ερωτηθείς για το εάν συζητήθηκε το θέμα με τον κ. Πομπέο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως τέθηκε στο τετ α τετ με τον υφυπουργό κ. Μίτσελ. Ο υπουργός είπε ακόμα πως δεν υπάρχει πίεση από τη μεριά των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να λυθεί το ζήτημα.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία είναι και εκείνοι σκεπτικοί, ενώ για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υπογράμμισε ότι έθεσε το θέμα και είπε «ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.