ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπτυξιακό και Μεσοπρόθεσμο επί τάπητος Βουλής

10:51 - 23 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Αναπτυξιακό και Μεσοπρόθεσμο επί τάπητος Βουλής
Το γενικό περίγραμμα του αναπτυξιακού σχεδίου, αναμένεται να θέσει ενώπιον της Βουλής σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα αναμένεται να «ακουμπήσει» και τα θέματα του Μεσοπρόθεσμου που αποτελεί την άλλη μεγάλη συνιστώσα της οικονομικής πορείας της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το όλο πλαίσιο παρουσιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο και υπ. Οικονομίας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «παρότι υπήρξαν διάφορες μελέτες και κείμενα, σήμερα είναι η  πρώτη φορά που διαθέτουμε  ένα κείμενο αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μορφή μιας εφαρμόσιμης κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Δραγασάκη «το συγκεκριμένο κείμενο  συμπυκνώνει μια μεγάλη προσπάθεια τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε συστηματική επεξεργασία, ευρύς διάλογος και πλουραλιστική διαβούλευση, με αποκορύφωμα τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια. Η διαβούλευση αυτή μάλιστα θα συνεχιστεί  μέσα από θεσμικά όργανα και άλλες μορφές, με στόχο το μετασχηματισμό της σε συγκεκριμένα σχέδια δράσης και μέτρα πολιτικής. 

· Αξιοποιεί τα συμπεράσματα των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων

· Ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

· Υιοθετεί και θέτει σε προτεραιότητα μεταρρυθμίσεις, ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και την αναβάθμιση της χώρας σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.»

· Σύμφωνα με την κυβέρνηση το νέο σχέδιο σηματοδοτεί τη μετάβαση από την άναρχη,  αποσπασματική και άνιση  ανάπτυξη, στην ολιστική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη ενώ δίνει έμφαση στην ενδογένεια και διασυνδεσιμότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Τέλος αναφέρεται ότι η Αναπτυξιακή Στρατηγική σε συνδυασμό με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 συνιστούν δύο βασικά εργαλεία και δυο σταθερές  που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε το μέλλον για τα επόμενα χρόνια.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.