ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίμιτς: Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία για το όνομα, συνεχίζουμε

18:54 - 25 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Νίμιτς: Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία για το όνομα, συνεχίζουμε
Ο διήμερος κύκλος διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη έληξε χωρίς οριστική συμφωνία για το όνομα, όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς στάθηκε, ωστόσο, στη διάθεση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο να επιλύσουν τις διαφορές που υπάρχουν και να λυθεί το ονοματολογικό.

"Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση" για το όνομα, είπε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, αφήνοντας να εννοηθεί πως πλέον οι συζητήσεις έχπυν φτάσει στο τελικό στάδιο.

"Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί", πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.

Ακόμα επισήμανε πως στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες, σημειώνοντας πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα.

"Οι συζητήσει έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά", είπε ο διπλωμάτης. "Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία", τόνισε κλείνοντας.

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ επικοινώνησαν με τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για να τους ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις και έλαβαν οδηγίες για τη συνέχεια τη διαπραγμάτευσης, που αναμένεται να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μοιάζει να κολλάει στο όνομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συνομιλιών έχει πέσει ξανά το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία). Παράλληλα, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία), ενώ τα Σκόπια απορρίπτουν το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).

Τελευταία τροποποίηση στις 19:02 - 25 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.