ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοτζιάς: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία με ΠΓΔΜ

14:49 - 29 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Κοτζιάς: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία με ΠΓΔΜ
"Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε-, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον» δήλωσε συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε και την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς , όπως είπε, κατά το παρελθόν υπήρχαν ακόμα καλύτερες ευκαιρίες.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι «εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά».

Επανέλαβε ωστόσο ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και ότι θεωρεί σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.