ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιανό: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες-Γιατί ο Ιβάνοφ «καίει» τις διαπραγματεύσεις

09:52 - 31 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Σκοπιανό: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες-Γιατί ο Ιβάνοφ «καίει» τις διαπραγματεύσεις
Ζήτημα ημερών ή ακόμα και ωρών είναι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ, που έχουν προαναγγείλει οι υπουργοί Εξωτερικών.

Σε αυτό το σημαντικό τηλεφώνημα αναμένεται να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την οριστική συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, αλλά μια συμφωνία επί της αρχής, ενώ το τηλεφώνημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να γίνει μέχρι την Παρασκευή. Επιπλέον, προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος είπε πως η γλώσσα και η εθνοτική ταυτότητα των πολιτών έχουν συμφωνηθεί κι ότι οι δύο χώρες δεν ήταν ποτέ πιο κοντά σε λύση. Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο πριν το δημοψήφισμα έτσι ώστε η Ελλάδα να ζητήσει με επιστολή της στο ΝΑΤΟ την αποστολή πρόσκλησης στη FYROM για την ένταξη στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

«Βέτο» Ιβάνοφ σε ονομασία erga omnes

Ανακοίνωση σε ΜΜΕ απέστειλε το Γραφείο του Προέδρου της πΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται ότι για τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν είναι αποδεκτή μία λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος.

Σημειώνεται ότι η ονομασία έναντι όλων (erga omnes) είναι απαράβατος όρος από την ελληνική πλευρά για την θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.

Ο Ιβάνοφ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη, προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συζητήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, καθώς και τις ενδεχόμενες προφορικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 31 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.