ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζάεφ: Τα τελευταία λεπτά πριν από τη συμφωνία

14:58 - 11 Ιουν 2018 | Πολιτική
Ζάεφ: Τα τελευταία λεπτά πριν από τη συμφωνία
Την ώρα που η Αθήνα περιμένει το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προαναγγέλλει εξελίξεις, ελπίζοντας μάλιστα σε συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. "Διανύουμε τα τελευταία λεπτά πριν από τη συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Ζάεφ.

Σημείωσε δε ότι είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Είπε επίσης ότι μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τους πολίτες.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο Ζάεφ.

Επίσης, είπε ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει προγραμματίσει να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.

Κοτζιάς: Θα γίνει το τηλεφώνημα

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ, εντός της ημέρας.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, με τον κ. Κοτζιά να αποχωρεί χωρίς να κάνει κάποια δήλωση. Ωστόσο, σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αν θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα από τον Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός απάντησε «θα γίνει».

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο το κλίμα είναι θετικό και κάτω από ποιες συνθήκες θα λάβει χώρα η συνομιλία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργός ο Υπουργός Εξωτερικών «έριξε το μπαλάκι» στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, σημειώνοντας «θα σας ενημερώσουν οι Πρωθυπουργοί».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:20 - 11 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.