ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεννηματά για Σκοπιανό: «Ναι» σε λύση, «όχι» σε οποιαδήποτε λύση

16:22 - 11 Ιουν 2018 | Πολιτική
"Λέμε ναι σε λύση, όχι σε οποιαδήποτε λύση", τόνισε για το ονοματολογικό των Σκοπίων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε συνάντηση με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

"Το ζήτημα μας είναι να κλείσουμε μέτωπα και να στραφούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιθετικότητα της Τουρκίας, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα. Όχι σε λύση που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα και να έχουμε μόνιμο πρόβλημα και στα βόρεια σύνορα μας. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί για το τι θα θεωρούμε ολοκληρωμένη λύση, πρέπει να υπάρξει erga omnes. Να τελειώσουμε με τα θέματα αλυτρωτισμού, της προπαγάνδας και της παραχάραξης της ιστορίας" επισήμανε.

Η κ. Γεννηματά εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ζήτησε να γίνουν τώρα οι βουλευτικές εκλογές και είπε χαρακτηριστικά: "Καμία καθαρή έξοδος για τη χώρα δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι να αφήσουμε πίσω μας την επιτροπεία και τα μνημόνια. Είναι φανερό για ποιο λόγο ζητήσαμε εκλογές πριν από λίγες εβδομάδες. Η κυβέρνηση έρχεται να αναλάβει ακόμη περισσότερες δεσμεύσεις για την κοινωνία. Δυστυχώς έρχεται μια λαίλαπα περικοπών και δεσμεύσεων. Έρχεται μείωση του αφορολόγητου, δήμευση της περιουσίας και μείωση των συντάξεων. Διασφάλισε η κυβέρνηση μόνο τα συμφέροντα των δανειστών. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να πετύχει τους στόχους της μέσα από την υψηλή φορολόγηση, κυρίως στις κοινωνικές δαπάνες. Αν η χώρα δεν προσελκύσει επενδύσεις δεν θα φύγει ποτέ από τον φαύλο κύκλο, θα έχει μόνιμα υποθηκευμένο μέλλον για τους Έλληνες . Για αυτό ζητάμε ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Και όχι έκθεση ιδεών που πλασάρει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ".

Αναφορικά με τον «Κλεισθένη» κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "αντί να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί να τη στηρίξει, κι επειδή βλέπει ότι έρχεται η ώρα της κρίσης, προσπαθεί να βρει τρόπο πως θα δημιουργήσει μικροκομματικά οφέλη" και πρόσθεσε: "Καταστροφή θα είναι το αποτέλεσμα και για τους δήμους και για τη χώρα. Έχουμε δήθεν το περιτύλιγα της απλής αναλογικής που με τον τρόπο που προωθείται θα οδηγήσει σε αποστασίες και θα ενισχύσει μειοψηφίες στις τοπικές κοινωνίες που θα εκβιάζουν αποφάσεις. Μειοψηφίες που δεν ξέρουμε από που κρατά η σκούφια τους. Όχι δεν θα έχουνε μεγαλύτερη Δημοκρατία οι Δήμοι αλλά οι πολίτες θα είναι όμηροι αυτών των μειοψηφιών, όπως η Χρυσή Αυγή και οποιαδήποτε άλλο σκοτεινό συμφέρον. Είναι φανερό ότι είμαστε απολύτως απέναντι. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με την κυβέρνηση, αλλά δεν την εμπιστευόμαστε, γιατί δεν μα δίνει κίνητρα. Προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει το μακρύ χέρι του κράτους στην κοινωνία”.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελόκηπων - Μενεμένης, Λαζαρος Κυρίζογλου, χάρισε στη Φώφη Γεννηματά, πριν από την έναρξη της συζήτησης για θέματα αυτοδιοίκησης, ένα μεταξωτό μαντήλι που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, από το ψηφιδωτό που βρέθηκε στη Βεργίνα και την Αμφίπολη.

Αμέσως μετά ο κ.Κυρίζογλου στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως η κυβέρνηση «μιλάει για μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης αλλά το κράτος δεν μεταρρυθμίζεται».

Για την απλή αναλογική είπε πως είναι «ακραία περίπλοκο το σύστημα και ο δεύτερος γύρος καθιερώνει την αποστασία και την ακυβερνησία. Θεμελιώδες ζήτημα που τίθεται είναι η "κυβερνησιμότητα" των Δήμων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής, αρκεί να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. «Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής με προϋποθέσεις. Να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα. Δεν μπορεί να είμαστε υποχείρια μειοψηφιών».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.