ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιανό: Ένα τηλεφώνημα πριν από τις Πρέσπες- Το πλαίσιο συμφωνίας

07:40 - 12 Ιουν 2018 | Πολιτική
Σκοπιανό: Ένα τηλεφώνημα πριν από τις Πρέσπες- Το πλαίσιο συμφωνίας
Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται μία ανάσα πριν από τη συμφωνία για το ονοματολογικό, η οποία και αναμένεται να επισφραγιστεί το πρωί της Τρίτης, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. Το πλαίσιο της συμφωνίας και τα επόμενα βήματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα των δύο Πρωθυπουργών και πλέον απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να ανακοινωθεί πως υπάρχει συμφωνία. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τη νέα συνομιλία που θα έχουν οι δύο ηγέτες την Τρίτη το πρωί.

Σε ό,τι αφορά στο όνομα, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν καταλήξει στο "Βόρεια Μακεδονία" και ασφαλώς για την Ελλάδα το σημαντικό είναι πως η χρήση του ονόματος θα είναι για κάθε χρήση (erga omnes).

Αλυτρωτισμός και γλώσσα

Στη συμφωνία θα γίνεται επίσης σαφές ότι η γειτονική χώρα δεν θα έχει διάθεση να υπερασπιστεί αλυτρωτισμούς και θα καθιστάται σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Επίσης, η γλώσσα θα είναι η Μακεδονική, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ από το 1977. «Στη γλώσσα έχει υπάρξει συμφωνία ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική», σημείωσε.

Ενημέρωση αρχηγών και Πρέσπες

Η συμφωνία, λοιπόν, αναμένεται να έχει το παραπάνω πλαίσιο και αυτό θα ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά τη συνομιλία του με τον Ζόραν Ζάεφ θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Πιθανότατα, το απόγευμα της Τρίτης θα τους ενημερώσει όλους για τα συμφωνηθέντα και στη συνέχεια είναι πιθανό να υπάρξει και κάποιο σχετικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Από εκεί κι έπειτα, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να συναντηθούν στις Πρέσπες προκειμένου να δώσουν δημόσια τα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του reporter γίνεται προσπάθεια η συγκεκριμένη συνάντηση να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Επόμενα βήματα

Εφόσον όλα τα παραπάνω γίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος, η ΠΓΔΜ ελπίζει πως θα προλάβει το τρένο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, στο τέλος του Ιουνίου.

Παράλληλα, θα τρέξουν οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός της για το αν θα ανάψει το πράσινο φως.

Όσο για τη χώρα μας, η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή πριν από τον Οκτώβριο. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.