ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Πρωτοφανής η καταστροφή πλούτου στην Ελλάδα την τριετία

15:07 - 12 Ιουν 2018 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Πρωτοφανής η καταστροφή πλούτου στην Ελλάδα την τριετία
"Οι ευθύνες αυτών που κυβέρνησαν στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι σήμερα είναι μεγάλες. Τέτοια καταστροφή δεν έχει ξαναγίνει, πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και φυσικά, θα αναζητηθούν οι ευθύνες στο ακέραιο. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού αλλά Δημοκρατίας". δήλωσε στη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που συμπλήρωσε 90 χρόνια.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η "Ελλάδα βγαίνει χαμένη  την τελευταία τριετία και αυτοί που κυβερνούν τη χώρα σε 2 μέρες από σήμερα θα ψηφίσουν νέα μέτρα  λιτότητας που καμία κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια  δεν είχε τολμήσει να ψηφίσει".

Οπως υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "οι Έλληνες συμμετείχαν στις τράπεζες με 30 δισ. Ευρώ, ποσό που σήμερα έχει εξαϋλωθεί στο 1,7 δισ. Αν συνυπολογιστούν και οι ζημίες των μικρομετόχων κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενος 40 δισ ευρώ".

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η χώρα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί την οικονομική συγκυρία για την ΕΕ, η χώρα βρίσκεται σε δυσμενή θέση παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και οι τιμές της ενέργειας βοήθησαν και ο τουρισμός αυξήθηκε, όπως και το ΑΕΠ. Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε μεταξύ 2015-2017, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Κύπρος σωρευτικά γνώρισε αύξηση του ΑΕΠ 9,3%, η Ελλάδα στο ίδιο διάστημα κατά 0,9%. Στο τέλος του 2014 είπε, στην Πορτογαλία το ΑΕΠ ήταν 193 δισ και στην Ελλάδα 179 δισ. Στο τέλος του 2017 στην Πορτογαλία είχε φθάσει 193 δισ. και στην Ελλάδα τα 177,7 δισ.

 

Πρωτοφανής η καταστορφή του πλούτου 

 

Σύμφωνα με το κ. Μητσοτάκη "η καταστροφή του συσσωρευμένου πλούτου που έγινε στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπολογίζεται από 86 δισ. κατά την ΤτΕ ώς και 200 δισ κατά τον πρώην επικεφαλής του Euroworking Group».

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας "H καταστροφή του πλούτου είναι πρωτοφανής και θα σταθώ ιδιαιτέρα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες στηρίχθηκαν με 25 δισ κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τα τέλη του 2013 και η αξία των μετοχών που παρακράτησε για λογαριασμό των Ελλήνων φορολογούμενων το ΤΧΣ ανήλθε στα 23 δισ ευρώ. Η άνοδος όμως των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε δραματικές καταστάσεις που κορυφώθηκαν με την επιβολή των capital controls». Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 5,4 δισ. μέσω του ΤΧΣ ήταν, είπε ο κ. Μητσοτάκης, παντελώς αχρείαστη και σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί στο 1,7 δισ. Δηλαδή έβαλαν 30 δισ. οι Έλληνες και έμεινε 1,7 δισ. ενώ με τις ζημίες και των υπόλοιπων μετόχων κόστισε περίπου 40 δισ.

Αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εικόνα του τι συνέβη το ίδιο διάστημα στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 διέθεσαν 431 δισ δολάρια τα οποία πήραν πίσω με κέρδος 15,3 δισ. Η Ιρλανδία για την κρίση του 2009 ίδρυσε την ΝΑΜΑ (bad bank) η οποία δαπάνησε 32 δισ. και ήδη φέρνουν στους Ιρλανδούς φορολογούμενους 2 δισ.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Αγγλία με την RBS. «Mόνο στην περίπτωση του ΤΧΣ είχαμε τέτοιου μεγέθους καταστροφή. Ευθύνη μίας ανεύθυνης και ανίκανης κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Να εκμεταλλευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα 24,7 δισ. ευρώ 


Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί τα 24,7 δισ. Που έχουν περισσέψει από το 3ο πρόγραμμα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία. Η αντιμετώπιση των NPL την χαρακτήρισε αργή και οπισθοβαρή. Υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει νομική προστασία στα τραπεζικά στελέχη για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκαθθάρισης των κόκκινων δανείων, γιατί οι τρεις ρυθμίσεις που έφερε αυτή η κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα. Χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς, έσχατη λύση, που πρέπει να γίνονται με πρόνοια για τους πιο αδύνατους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.