ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και το όνομα αυτής... «Βόρεια Μακεδονία»- Τα διαγγέλματα Τσίπρα, Ζάεφ

20:05 - 12 Ιουν 2018 | Πολιτική
Και το όνομα αυτής... «Βόρεια Μακεδονία»- Τα διαγγέλματα Τσίπρα, Ζάεφ
Στο όνομα "Βόρεια Μακεδονία" κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως η νέα ονομασία της FYROM θα ισχύει erga omnes και επίσης πως προβλέπεται αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ώστε να απαλειφθούν οι όποιες αλυτρωτικές αναφορές.

Τσίπρας: Διπλωματική νίκη

Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του επισήμανε πως η ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και το γεγονός ότι τώρα δέχεται να αλλάξει το όνομά της αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα.

"Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την ονομασία της γετονικής μας χώρας. Εδώ και 70 χρόνια αυτή έφερε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας", σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Πλέον, όπως είπε η χώρα πλέον θα ονομάζεται "Severna Makedonija", δηλαδή στη γλώσσα μας "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός το συγκεκριμένο όνομα θα είναι "erga omnes", δηλαδή για όλες τις χρήσεις.

«Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι  η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η συμφωνία προβλέπει πως η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα της γειτονικής χώρας δεν θα είναι «Μακεδόνας», όπως μέχρι σήμερα, αλλά «Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή και μία σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα. "Υπερασπιστήκαμε όλες τις κόκκινες γραμμές και τις εθνικές μας θέσεις", είπε ο Πρωθυπουργός.

Το διάγγελμα Ζάεφ

Περίπου την ίδια ώρα διάγγελμα για τη συμφωνία έκανε και ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια ανακοινώνοντας επίσης πως συμφωνήθηκε το όνομα "Βόρεια Μακεδονία".

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ, μετά και τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ήδη, όπως είπε ενημέρωσε τον ηγέτη της αντιπολίτευση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και περιμένει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την "μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:18 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.