ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνή συγχαρητήρια για τη συμφωνία στο ονοματολογικό

20:47 - 12 Ιουν 2018 | Πολιτική
Διεθνή συγχαρητήρια για τη συμφωνία στο ονοματολογικό
Διεθνή αναγνώριση λαμβάνει η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο θέμα του ονόματος.

Με γραπτή του δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο μεσολαβητής.

Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, τονίζει πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και στέκεται στην υποστήριξη του γ.γ. του ΟΗΕ. Αναφέρεται επίσης στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».

Καταλήγοντας, ο Μάθιου Νίμιτς συγχαίρει ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. «Πάνω απ 'όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ο κ. Νίμιτς.

Τουσκ: Χάρις σε εσάς το απίθανο γίνεται πιθανό

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό» έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

Στόλτενμπεργκ: Τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, για το ζήτημα της ονομασίας, χαιρέτισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό».

Παράλληλα κάλεσε τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες. Όπως είπε «αυτό θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια».

Μογκερίνι - Χαν: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων

Ιστορική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους δήλωση.

Στην ανακοίνωσή τους, η κ. Μογκερίνι και ο κ. Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η συμφωνία θα συμβάλει στη «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο Ευρωπαίοι επίτροποι και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η Ε.Ε. να εκμεταλλευτεί.

Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή» και καλούν το Συμβούλιο της Ε.Ε. να υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την ΠΓΔΜ διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του Ιουνίου. 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:59 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.