ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρά ΣΦΕΕ κατά του πολυνομοσχεδίου

07:41 - 14 Ιουν 2018 | Πολιτική
Πυρά ΣΦΕΕ κατά του πολυνομοσχεδίου
Έντονη κριτική ασκεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με ανακοίνωσή του με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Όπως τονίζει η σύνδεση της δαπάνης φαρμάκου με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόντος (ΑΕΠ) δημιουργεί έντονο πρόβλημα καθώς σε περίπτωση αύξησης του ΑΕΠ θα υπάρχει ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη από την αναπροσαρμογή των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών για το φάρμακο, και μείωση, αντίστοιχα, σε περίπτωση μείωσης του ΑΕΠ.

«Ο προσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση ένα μειωμένο κατά 25% ΑΕΠ, δεν σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα και τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας» αναφέρει σχετικά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Πληγή το clawback

«Μετά από 6 χρόνια απουσίας αποτελεσματικής εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο και ανεπιτυχούς ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, το αποτυχημένο εργαλείο του «προσωρινού» μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) καλείται να εφαρμοστεί για άλλα 4 χρόνια μέχρι το 2022. Παράλληλα, προβλέπεται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη από την αναπροσαρμογή των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών για το φάρμακο σε περίπτωση αύξησης ΑΕΠ. Αντιστοίχως, θα επέλθει μείωση σε περίπτωση μείωσης του ΑΕΠ.

Κάθε χρόνος εφαρμογής του κλειστού προϋπολογισμού στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (ήδη από το 2012), επιβεβαιώνει περίτρανα την αδυναμία, τον εφησυχασμό και την αδράνεια του συστήματος να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη. Ο μηχανισμός του clawback  έχει αποτύχει. Έχει αποτύχει διότι εφαρμόζεται πάνω σε ένα εσφαλμένο προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών των ασθενών, «καλύπτει» τις αστοχίες της εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγξει τη δαπάνη, ενώ παράλληλα  λειτουργεί ως ένας επιπρόσθετος κωδικός εσόδων του κράτους. Μόνο από το clawback, το κράτος έχει εισπράξει από τις φαρμακευτικές πάνω από €3δις ευρώ μέσα σε 6 χρόνια, ενώ αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, το ποσό ξεπερνά τα 5δις ευρώ!» σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

«Πρέπει να πάψουμε να διαχειριζόμαστε μια λάθος προσδιορισμένη δαπάνη με το αποτυχημένο εργαλείο των υποχρεωτικών επιστροφών» σημειώνει, προειδοποιώντας πως η απόφαση αυτή δεν απειλεί μόνο τη βιωσιμότητα των εταιριών, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

Χωρίς στρατηγική για τα γενόσημα

Για τον ΣΦΕΕ είναι, επίσης, εντελώς εσφαλμένη η λήψη νέων μέτρων για τη διείσδυση των γενοσήμων, που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, εφόσον δεν έχει καθοριστεί μια εθνική στρατηγική. «Όχι μόνο εντείνουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά και έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και πιθανόν εγείρουν ζητήματα ανταγωνισμού”»

Καταλήγοντας ο ΣΦΕΕ, ζητεί από την κυβέρνηση μια σειρά από παρεμβάσεις:

Για το απόλυτο ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Η αποκλειστική σύνδεση της δαπάνης με το ΑΕΠ δεν διασφαλίζει την επαρκή χρηματοδότηση.

Θέσπιση ανώτατου μειούμενου ποσού για το clawback ή συνυπευθυνότητα στην καταβολή του με την πολιτεία και στο τέλος κατάργησή του.

Άμεση δημιουργία ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους, το οποίο θα προέρχεται από τα κονδύλια της πρόνοιας.

Εξαίρεση των εμβολίων από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αφού αφορούν πρόληψη και όχι θεραπεία.

Κάλυψη ειδικών νοσοκομειακών φαρμάκων με ανελαστική ζήτηση από πρόσθετο κονδύλι (όπως παράγωγα αίματος και φάρμακα σπανίων παθήσεων).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.